Ponekad je žena kralj

Ženi je mesto u revoluciji
Ženi je mesto u revoluciji

Ponekad je žena kralj  !

Zapravo uvek je kraljica a po

nekad i kralj !

Međunarodni dan žene poznatiji kao 8 Mart posvećen je ženama. Ovaj dan je nastao kao dan borbe za ekonomsku, političu i socijalnu ravnopravnost žene.

Nakon teških borbi za bolju budićnost žena , poštovanja , bolja radna mesta, pravo na školovanje  i pravo glasa.

Žena zaslužena za ovu ideju koja je predložila organizovanje dana žene bila je Nemica  Luiz Cic. Pošto je ona bila sprečena da  nastvi sa sprovođenjem ove ideje, inicijativu i borbu za pravi žena i praznik preuzima Klara Cetkin.

Međunarodni dan žena, osmi mart prihvaćen je 1917.god. U međuvremenu borbom su uvedene institucije kao što su TRUDNIČKO BOLOVANJE, OGRANIČENJE RADA ŽENE U TREĆOJ SMENI ( noćna smena ), ISPLATA PLATA, PRAVO GLASA!

Proslavljalo se uglavnom darivanjem cveća ženama.

Ženi je mesto u revoliuciji !
https://www.pinterest.com/Jeanniegirlk/feminism-protest-signs/

Drage žene nemoj sada da se brukamo u borbi za naša prava, kada već imamo put koji su sa mukom stekle naše predhodnice.  Da stanemo i ne nastavimo sa ovom borbom !

Pogotovo su žene u našoj zemlji ugrožene,  gde je žena vraćena na samom početku. Gde se još uvek plate za ista radena mesta i stručnu spremu razlikuju po polovima, gde žene strahuje za život u pravom smislu te reči, gde žena strahuje od gubitka posla ako ostane trudna, žena su naterane da se stide i plaše kada nosi dete u sebi ! Zemlja koja je među prvima po nasilju nad ženama sa najčešće smrtnim ishodom ! Čak i u lečenju žena nema jednaka prava !

Ne dozvolite da mi koje stvaramo živote, budemo te koje će se boriti za iste!  Mi žene imamo sva prava ovog sveta kao i svaki muškarac, pa i malo veća jel mi rađamo mi stvaramo novi život. Pored toga što možemo da radimo sve ostalo mi i stvaramo !

Ovaj dan nije ono u šta se pretvorio zadnjih godina. Da dobijemo jednu ružu i da nas slave samo tog dan !

Žene moraju da se izbore za poštovanje i jednaka prava svakog dana u godini. Nemojte čekati 364 dana u godini  a da 365- tog  bude taj osmi mart i da samo samo tada voljene !

Uz jedan karanfil, ružu ili ,,ništa,, Vredite mnoooogo, mnogoo više. Jače smo i superijornije !

Ovim tekstom ne želim da kažem ništa protiv muškaraca , nee pa mi njih volim samo želimo svoja prava !

8 mart je dan obeležavanja kao simobl za našu borbu i dan  za koji smo se izborili za svoja prava! U među vremenu svaki drugi dan u godini je dan žena!

Budite ponosne na to što ste žene, hodajte pravao i  uzdignute glave!  Vama ovaj svet pripada isto koliko i bilo kom muškarcu !

Srečan vam 8 mart drage žene !!!

Ne zaboravite da je i žena po nekad kralj !!!

 

Bloger, putnik, fotograf i make up artist koji voli dobar ukus hrane,vina i kafe...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *