Maskiraj se, promeni se i zabavi se !

Maskiraj se, promeni se i zabavi se !

Na maskenbalima je sve dozvoljeno !!!

Sa iscrtavanjem lica i tela,  poznatijem kao body art susretala sam se i zavolela na raznim putovanjima po evropi. Zapravo uvek sam pokazivala interesovanje za iscrtavanjem i maskiranjem. Uvek sam želela kad šminkam da nešto ubacim i pomenim.
Već sam napisala u tekstu “Šminka može učiniti da izgledate lepo spolja, ali ne pomaže ukoliko ste ružni iznutra,, Šminka u vrelim danima da ili ne !? da sam se bavila šminkanjem još kao tinejđžerka i sada mi je to hobi i neki mali izvor zarade i uz to je tako krenulo sve ovo sa maskama .

Iscrtavanje ili kako ga neki zovu šminkanje po telu se naravno znatno razlikuje od tetoviranja. Protiv kojeg nemam apsolutno ništa zapravo mi je super ! Boje na telu sa kojima se iscrtava po telu traju svega nekoliko sati ili dana ako se radi sa određenim materijalima !

Iscrtavanjem po telu počeli su mnogi narodi, kao što su Arapska poluostrva, India, Afrika i na delovima jugoistočne Azije. Oni po kojima je iscrtavanje postalo najpoznatije i koji su počeli sa kulturom crnanja po telu uz razne obrede i oznakama po telu kako bi se znao čin  u plemenu su svakako ” Inke ” i ” Maje” . One potiču sa prostora  južne Amerike, mada svako ima i zastupa drugačiju teoriju o iscrtavanju i tetovažama. 

U evropi je kultura maskembala razvijenija nego kod nas. Imaju razne žurke sa tematskim večerima a i maske prave za razne koncerte, karnevale. Dok pravi profesionalni maskeri imaju posao preko cele godine u pozorištu i na filmu .

Naravno postoj maske koje možete sami kući da napraviti tj iscrtate sebi ili klincima za neku  žurezu.

Najbolje maske sam videla kada sam putovala u Rumuniju na noć veštica,  Nemačkoj na festivalu gotike. Dok u nekim drugim zemeljama ima raznih festivala pogotovo Skandinavske zemlje.

Recimo i kod nas su se nakada maskirali, mada i danas se u nekim mestima poštuju običaji za vreme poklada.

Poklade ili bela nedelja kako je mnogi nazivaju kažu da je paganski običaj, dok neki kažu da su poklade kod nas u stilu nekih svetskih karnevala.

Poklade se obeležavaju prolaskom maskiranih povorki, dok im komšije daruju razne darove . Nisam nikad bila na karnevalu poklada, nisam ni pravila masku za taj događaj, pa eto ako neko želi neka mi se javi!

Ali zato jesam za čuvenu noć straha buhaaa ,” Noć Veštica ,,

Noć veštica takođe datira iz paganskih običaja i doba Kelta. Možda bi trebalo da prihvatimo ovaj običaj i počnemo da ga slavimo kao većina Evropljana .

Zato što još uvek kao narod poštujemo neke paganske običaje kao recimo gore spomenute poklade a  imali smo i  Kelte na našim prostorima i takođe smo u Evropi. Dooobro znam samo geografski ali zar nije dovoljno za dobru zabavu ?

Da se razumemo nisam velika pristalica da se prihvati sve što dolazi iz drugih vera i kultura i da sve više gubimo svoj identitet. Ali s obzirom da sve veći broj zemalja slavi ovaj praznik, pa možemo i mi koji još uvek živimo kao što rekoh po paganskim običajuma,  i još uvek verujemo u bajke kao npr  da će doći bolje sutra.

Kako god opustite se i zabavite se sa svojom decom, budite kreativni. Ne dozvolite da vam glasine i prozivke kako ste ovakvi, onakvi ako radite nešto drugačije od ostalih presudi i da zbog mišljenja drugih i tuđih predrasuda propustite dobro zezanje. Opustite se,  dajte mašti prostora i zabavite se uz pravljenje raznih maski. Možete organizovati i dekoraciju po kući.  Takođe se organizuje sve veći broj žurki na ovu temu pa izvolite maskirajte se, promenite se  i zabavite se !

Ove godine ja sam bila na privatnom partiju, a evo i kako su izgledle neka moje maske.

Za neku masku sa iscrtavanjem kao što su Lukina ( jedini dečko sa slika i koji je pristao da se slika  ) i moja potrebno vam je svega nekoliko boja za lice koje imate da nađete za 500 din u bilo kojoj knjižari, crna senska za oči, dok su za moju išle zelena, plava, bela boja senki i crna olovka (ja sam koristila crnu olovku atelier paris ali može apsolutno bilo koja) crvenu senku za oči i crveni ruž za usta …

Dok sam za druge maske koristila opreme za maske od lepka, lateksa, voska do raznih pribora…

Takođe morate voditi računa o rekvizitima kao što su kape, nokti, perike.  Pa eto par predloga kako da se pošteno unakazite za neki maskembal.

Eto mojih  par saveta, pošto je za noć veštica bilo nemoguće ući na netu a ne videti neku  masku a i iskreno nije mi radio sajt tih dana .

Polako bliži se nova godina biće tu svega i svačega,  svetlucave nijanse i šljokičave. Jaooo jedva čekam ! 🙂

Maskirajte se, promenite se, zabavite se i javite kako ste se vi unakazili … 🙂

Bloger, putnik, fotograf i make up artist koji voli dobar ukus hrane,vina i kafe...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *