Ljubav na prvi pogled- ostrvo Krf

Ostrvo u koje ćete se odmah zaljubiti na prvi pogled je svakako ostrvo Krf  ! Za ostrvo Krf važi pravilo da kada ga jednom posetite vratićete se najmanje još dva puta. I evo ja sam mu se vratila teći puta. Bila je to ljubav na prvi pogled, ostrvo koje odiše nekom posebnom energijom i posedeju posebnu lepotu.Pokušaću da vam približim da osetite neke od razloga zašto se ja njemu vraćam već treći put.


Biće možda malo duži tekst ali verujte mi o Krfu se ne može pisati tek tako .


Ovo mi je prvi put da idem na more u maju mesecu i mogu vam reći fenomenalno iskustvo! 🙂 Kada sam izašla sa trajekta imala sam osećaj da je hladno ali već posle nekoliko koraka je bilo jasno da je kod njih uveliko počelo leto . Vreme je fenomenalno u ovom periodu  ,bar je nas poslužilo ! Toplo je ali ne pretoplo, voda i ako je u pitanju jonsko more je bila fenomenalna za kupanje, plaže čiste još uvek nisu stigle da se zaprljaju od turista. Nije bilo mnogo turista, tako da samo mogle da biramo ležljke i more je bilo samo za nas !  Cene su bile veoma pristupačne,  tako da je kraj maja početak juna bio pravi pogodak za letovanje.
Šta to čini ostrvo izuzetnim i koji su to razlozi zašto posetiti ovo ostrvo ?

Kao što rekoh na prvo mesto istorija i povezanost nas Srba sa ostrvom , prirodne lepote, more, plaže, šume. Hedonizan na sve strane od ukusa hrane , kolača, koktela. noćnog života ali i mesta za odmor .

1.ISTORJIA
OSTRVO VIDO

Nakon jednog od najtragičnijih dogadjaja u istoriji Srbije – povlačenja Srpske vojske za vreme prvog svetskog rata preko Albanije i luke Drač, oko 150.000 naših vojnika
stiglo je na Krf. Iskrcali su se u Guviji, a delom i u Mesongiju.
Iznemogla Srpska vojska je lečena na ostrvu Lazaret, dok su mrtvi prebacivani na tada pusto ostrvo Vido, kod domaćeg stanovništva poznato i kao ostrvo zmija
Ovo svakako nije obično putovanje pogotovo za Srbe. Ovo se može i podvesti kao neko mini hodočašće. Do ostrvaVido se stiže brodićem. U luci glavnog grada Kerkira može se iznajmiti brodić koji vozi do Vida.
Ali ako rešite da putujete u mesecu maju, brodići od Krfa do Vida,ne prevoze u tom periodu. Pa je najbolje da se informišete preko agencije za izlet na Vido, a u toku sezone od jula imaju redovne brodiće koji voze do ostrava Vido i karta je od 5 do 10 EURA.


Palata Ahilion na Krfu


Ovo je nešto što fascinira i ostavlja bez daha… ,,Ahilion” je podigla Austrijska carica Elizabeta, poznatija po nadimku Sisi.
Ona je dosla na Krf u teskoj depresiji i bolesna od turbekoloze. Već posle par dana na ovom magičnom ostrvu sasvim se oporavila što je i bio razlog da tu podigne svoj letnjikovac. Zbog njene ljubavi prema Grčkoj dala je ime svom letnjikovcu Ahilion u čast junaka Ahila. Koji je podsećao na njenog preminulog sina.


Posle tragične smrti carice Sisi, u Ahilion dolazi car Vilijam II. Za vreme I sv.rata u dvorcu se nalazila Francusko-Srpska bolnica, a potom prvi kazino u Grčkoj.
Danas se u parku nalaze kopije antičkih statua od mermera i bronze. U Ahilionu su sačuvani dokumenti, lični predmeti i nameštaj carice Sisi. Dvorac i njegov vrt u koji je Sisi podizala najveći deo svog života i ljubavi, danas ostavljaju bez daha. U vrtu Ahiliona je cveće i rastinje iz svih krajeva sveta zašta je zaslužan Vilijem II.

Na jednom kraju letnjikovca je skulptura od mermera Umirućeg Ahila, pogođenog u jedinu slabu tačku – petu. Malo niže od te skulpture na drugom kraju vrta, na velikoj terasi koja gleda na grad Krf, pogled je nestvarno lep !Tu je pobednički Trijumfalni Ahil, skulptura od bronze. Skulptura je visoka 5,5 metara, a sa postoljem 11,5 metara. Ahil pobednik u ruci drži koplje i štit sa likom meduze.Fascinantno!

U vrtu su i mermerne statue bogova sa Olimpa, devet muza zaštitnica umetnosti, kao i biste antičkih filozofa i pesnika, ali i Šekspirova kao i statua engleskog pesnika, velikog obožavaoca grčke kulture Lorda Bajrona.


Ulaz u Ahilion je 8 EUR, a pored impresivnog vrta može da se vidi  i unutrašnjost samog dvorca, pa čak i samu spavaću sobu carice Sisi, najlepše žene svog vremena.Dok se sa desne strane na ulazu u letnjikovac nalazi mini crkva.


Kažu da je upravo zahvaljujući njenoj, mitskoj lepoti, nezavisnom i slobodnom duhu i jednostavnosti koja je pomogla u ključnim momentima austrijskog carstva, Sisi jedinstvena ličnost te epohe.

Ovaj fascinantan i po svemu jedinstveni letknjikovac nalazi se 9km južno od Kerkire glavnog grada Krfa u selu Gasturi…Ako idete busom u Kerkiri na glavnom stajalištu iza stanice, niz brdo staje bus koji vozi direktno do palate i karta je takđe 1,70 eur. Po povratku ostavlja vas na istom mestu u Kerkiri.

2.Plaže i mesta

Jaoooo ne znam odakle da počnem toliko su sve lepe i posebne svaka na svoj način !
Na Krfu možete naći plaže za sve, da kažem sve u jedno.  Krf ima plaže sa belim peskom, sa žutim, šljunkovite kao i stenovite plaže. More sa azurno plavom bojom poput one sa  Lefkade a kojoj sam već pisala, do smaragdno zelene, do onih sa mnogobrojnim i očuvanim zelenilom. Uživala sam u svim zadovoljstvima koje pruža ovo jedinstveno Grčko ostrvo!

Paleokastrica


Namerno sam počela prvo sa njom zato što me obično svi koji planiraju letovanje na Krfu prvo pitaju a jel si bila na Paleokastrici?
More na paleokastrici je smaragdno zelene boje i hladno…Pa preporučujem da ulazite polako u more…Verovatno su za hladnoću mora zadužene okolne šume, stene i uvale u kojima more stanuje. Upravo iz ovog razloga ova plaža je omiljena među roniocima. Pa ako volite da zaronite i otkrijete tajne koje krije jonsko more samo izvolite . Plaža se nalazi na jugozapadnoj obali ostrva. Ova plaža je po svemu jedinstvena tako da ovde možete naći više manjih uvala, stenovitu plažu koja ima kafić u steni i dok za skakanje, kao i šljunkovitu plažu . 


Glyfada


Plaža koja nosi titulu najomiljenije plaže na ostrvu. Po mnogim agencijama a i sami meštani će vam to reći . Najomiljenija je zbog duge peščane plaže, plave boje mora i taverne , koje se nalaze na samoj obali mora…Plaža je duga 2 km i kao što rekoh ima niz taverni sa panoramski pogled. Mada ova plaža ima i mesta gde možete naći totalnu privatnost. Svakako je plaža na kojoj sam uživala .  Meni se ovde najviše dolapa šumovita litica kojom je okružena i fascinantan je pogled! Nalazi se 16km zapadno od grada Krfa i putuje sa nekih pola sata busom.


Sidari


Plaža koja se nalazi na severnom delu ostrva. Za ovu plažu karakterističan je čuven kanal ljubavi, za koji kažu kada dvoje zaljbuljenih preplivaju kanal šta znam valjda će se voleti do kraja života.  A ako nema te ambicije  e pa za nas ima glina!  Stena od gline dobra za kožu i reumateske probleme, pa možete da se izmažete i osvežite svoju kožu . Još karakteristično za ovu plažu je zalazak sunca. Zaista prelep zalazak sunca! Na ulasku plaže dok se ne spustite dole niz stepenice nalazi se kafić. Sa prelepom baštom, ležaljkama i ljuljaškama koje su baš tako i namešetene da možete uživati u zalasku sunca… Jedinstven doživljaj ! 


Roda
Ovo je zapravo malo ribarsko mesto koje nema tako zavidnu plažu. Mala peščana plaža a od pola je šljunkovita. Takođe se nalazi na severu ostrva. Ovo mesto izdvajam zato što ima najbolji sladoled na ostrvu.  Ima na sredini šetališta poslatičarnica. Obavezno uđite i probajte neki od domaćih sladoleda!:) Ja sam ih skoro sve isprobala, svima je dobro poznato sa sam veliki ljubitelj sladoleda , jedna kugla sladoleda je 1,50eur.


Kassiopi

I evo ga konačno moje omiljeno mesto ! Ovde u ovom malom ribarskom selu sam letovala dva puta. Ovde je možda najeftiniji smeštaje, mi smo oba puta našli smeštaj na licu mesta bez agencije. Kada smo mi išli nije ga bilo u ponudama a sada ga ima u mnogim agencijama .  Ima manju luku, lepo i popločano šetalište,bezbroj radnjica sa suvenirima, restorane pored mora, diskoteku i najbolji giros na Krfu! Čim se uđe u Kassiopi na uglu a baš preko puta mini luke se nalazi giros košta 2,50 eur, ogroman je i preukusan! Ovo mesto ima tri plaže.
Kod brdašceta gde su plaže, za jednu idete levo i ona je šljunkovite sa velikim belim šljunkom, dok je desno šljunkovita uređenija sa lepim ležaljkama iiii moja omiljena odmh pored u steni.

Uživala sam na sunčanju u steni svaki put i skoku u more sa stena . U steni ima jedna manja uvalica sa mini, mini plažicom do koje se silazi malo teže kroz stenu ili da doplivate do nje, dok sa druge stane imate lep ulaz u more .

Takođe možete naći dosta mesta ako želite da budete nudista.:)Spominjala sam je u tekstu ,,da li je u XII veku sramota biti nudista,, Iznad plaže nalazi se taverna-restoran… More je ovde azurno plavo! Obožavam ovo mesto i plaže! 🙂 Ima dosta Albanca ali svu svi veoma ljubazni !

Dassia


Za razliku od predhodna dva puta kada sam bila u Kassiopi-ju sad sam bila na ističnoj obali,u mestu Dassia. Ne mogu da kažem da sam oduševljena ovim mestom ali i jesam … :):) Mesto je strateški odlično za bazu, za kretanje i obilazak ostrva. Zato što su sve bitne lokacije udaljene po 12 km od Dassije kao i glavni grad Kerkira, dok se Guavia i Ipsos nalaze na 2 do 3 km od Dassije, pa smo rešile prijateljica i ja da pešaka obiđemo ova dva grada…:)
Dassija Ima lepu dugačku šljunkovitu plažu.

Dassia je smeštena na ravnom delu obale, u podnožju šumovitih, zelenih brda. Divan je osećaj biti okružen šumama dok ste u moru …Taverne su na obali mora dok se na kraju nalazi  plaža, koja je da kažem free za sve. Nema ležaljke, možete i golać da budete.Voda je u Dassiji čista i prelepa za plivanje.Ovo mesto dosta je popularno kod Srba ali i kod Skandinavaca, Nemaca a u sezoni kao i u Kassiopi-ju ima dosta Italijana. Pogodna je za porodiice zato što je dosta plitko more…Sami meštani su veoma, veoma ljubazni pogotovo prema nama Srbima…
Ono što je meni bitno da spomenem za Dassi-ju je ,,Dassia beach hotel,, Koji se nalazi na samoj obali mora. Tu su jeftinije ležaljke nego na drugim mestima. Cena ležaljki je 4 eura, mada sam ja sve to imala free ali sam se raspitala za cene. 🙂 Osoblje je jako ljubazno i znaju po nešto iz Srpskog. Neko pre nas ih je naučio (Sve je sranje, ima pare -nema ?Kako ste?) što je bilo dovoljno da se razumemo! :)Inače ovaj hotel ima pored svoje plaže, i svog doka odakle možete skakati u more, prelepu tavernu! Tako da kad vas sprži sunce imate tavernu gde možete popiti preukusno i veoma pitko domaće vino ili pivo, možda neki osvžavajući koktel…Ali i okusiti pravu grčku kuhinju.

Sa cenama je veoma pristupačan za razliku od ostalih taverni na plaži. Pa tako recimo u tavernu koja je tu u blizini  ceđena pomoranđza je 6,50eur a kod naših prijatelja u ,,Dassia bech hotel,, 3,50eur…Nije mala razlika! Isto je razlika i u koktelima u Malibu takođe kafić- tavern na plažije 9,50eur, dok su u hotelu 4 eur! Ovde smo takođe jele prukusne pite od limuna i pomoranđze i još druga jela i pila kao što rekolh  odličan koktel , ali i odilično domaće belo vino.

Takođe je sam hotel veoma lep i čist, lepo sređen sa veoma ljubaznim osobljem, koje će vam u svemu pomoći i oko informacija ali i ostalim uslugama. Sve pohvala i preporuke a pogotvo ga preporučujem porodicama sa decom!

Malibu je takođe lep samo je on za ljude sa dubljim đzepom.Pa tako kao što rekoh ležaljke su 5 eura, pivo 4,50, 5 eura a i nemaju corfu beer domaće Krfsko pivo, koje je jedno od boljih koje sam pila .  Ruku na srce ima i Malibu kvaliteta. Ležaljke su sa dušecima, čista plaža, unutara ima bazen sa baldahinima, ležaljke sa suncobranima, sve je bele boje, čist wc, dok iza kafića ima mini teren za odbojku .   Uz sve to i cene koje imaju  bi mogli da budu malo ljubazniji .

Dassia ja malo mesto kroz koje prolazi magistralni put. Pa je bolje uzeti smeštaj istočno od puta, bliže moru. Pogotovo porodice sa malom decom!

Još jedna taverna restoran koji moram da spomenem u ovom tekstu. Nalazi se malo dalje od ,,dassi beach hotela,, zove se ,,Edge caffe,,  Ovde je veoma mala plažica, pa staju tri ili četiri ležaljke. Ali voda je ovde fenomenalna i veooma ljubazno osoblje, kao i sam kafić koji je napravljen kao neka mini đzungla.

Wou da , da ne zaboravim da  pohvalim  Giros i  ovde u Dassi-ji koji se nalazi u smom centru velika tavern na kojoj piše tradicionala kuhinja. Veoma ukusn giros, svež i košta 2,50 eur . 

Ako želite jedno mirno letovanje da odmorite dušu i telo, kraj maja u Dassiji je pravi pogodak !

• Ipsos

Pa nešto ne znam šta bih ispisala za Ipsos. Osim da ima jednu ulicu takođe pored magistrale. Veoma, veoma malu šljunkovitu plažu ali dugu, preko puta plaže, taverna do taverne. Tradicijonalo je ovo letovalište za mlade , Srbe uglavnom .  Ima neku malu luku… Baš mi se ništa ovde nije dopalo . Od Dassije prema Ipsosu imate jedno skretanje sa leve strane i tu ulazite u Ipsos . Nikad mi se nije dopalo ovo mesto ni predhodna dva puta a ni sada… Ako ste već u Ipsosu prošetajte se do Barbata. Mondensko mesto sa prelepom plažom i azurnim morem Barabati plaža je od Ipsosa udaljen samo 4km a od Dassije 6 km .

Put do Ipsosa


Gouvia

Mali gradić koji se nalazi severno o Dassije i udaljen je oko 4km . Prijateljica i ja smo pošle baš u najveću vrućinu misleći da je udaljen samo 1 do 2 km dezinformacija ! Zapravo je 4km udaljena . pa nam se put odužio… Ali na putu do Gouvie sam otkrile da ima prelepo mesto za kampovanje. 🙂

Gauavija je mali sređeni gradić sa zalivom koji ima veoma lepu šljunkovitu plažu, na ulazu ima mala fontanica koja ima gipsanog delfina oko kojeg plivaju divlje patke. Inače cela plaža je obgrljena šumom dok se na plaži zajedno sa turistima šetaju guske, mačke, vrabci i druge razne ptičice…Da kažem domaćini plaže… 🙂 Ležaljka je 5 eur… Nije bila velika gužva. Plaža je fantastična za meditaciju! Ležaljka pored mora, okružene zelenom šumom i suncem uživala sam i upijala savaki zrak i energiju koju sam dobijala!

Takođe na obali ima taverna, kao i hotel. Sa cenama su pristupačni u taverni preko puta plaže jele smo suvlaki, sa tortiljom i ponfritom i koštao nas je po 5 eur . 

Posle paleokastrice, Glyfade, Barbata, ova palaža nije zasenila ali je zaista veoma prirodna i stvorena za odmriti dušu i telo pruža  pravi odmor!
Obišla sam i lagune, uvale.  Plaže su kao što rekoh za svakog po nešto. Generalno osima plaža ovde možete naći za svakog po nešto. Pored prirodne lepote mora i šume nemoguće je ne naći svoj mir, savršenu plažu ili lud provod !

3. Kerkira

Glavni grad ostrva Krfa, zaslužuje posebnu pažnju !

Grad je smešten između srate i nove tvrđave i sam grad se deli na stari i novi .  Najači pečat ovom gradu su ostavili Venecijanci i zato odaje utisak nekog Italijanskog grada. Mada mene lično kao i mnoge druge turiste je podsetio na Dubrovnik. Pa mislim da je bolje iz starog grada krenuti u obilazak. Ja sam barem svaki put krenula tako . Neću pisati o istoriji grada ima sve to na Vikipediji i na raznim portalima .

Uske popločane ulice, mali trgovi ispred crkava, skrivena dvorišta i stepenice od kamena, visoki balkoni, male oronule kućice . Lutala sam uskim ulicama i uživala u starom delu grada .  Više puta sam se vraćala u  Kerki. Ovog puta sam išla autobusom, kada smo izašle iz busa krenule smo pravo na dole, odakle i kreće šetalište sa kaldrmom, sa kojeg pravo ulazite na popločano šetalište sa malim uskim ulicama. Odakle kreće prava romantika ovog grada . Na ulazu odmah se vide stare male zgrade malo oronule ali se drže u tome i jeste njihova čar !  Tu se uglavnom svakog dana nalazi ulični svirač sa harmonikom. Odakle krećem bar ja po treći put u uživanju ovog grada. Tu se nalaze radnje sa velikim lukovima i fenjerima, puno zanatiskih radnji, juvelirnica i restorana. Spektar boja, ukusa i zvuka!  Odatle smo se popele pravo u Srpku kuću, gde smo posetili muzej o gore spomenutoj istoiji Srba na ostrvu Krfu.

Iz Srpske kuće krećemo i izlazimo na ulicu koja nas vodi na dole i izašele smo na jedan veći trg, gde smo upoznale neke Amreikance koji su nas nešto gnjavili za Tita .  Ovaj trg ima prlepe kafiće sa tavernama i drvom  ljubav.

Spuštamo se na niz ulicu i izlazimo pravo na trg Liston, koji ima šetalačku zonu, sa kafićima a preko puta kojeg se nalazi park koji vodi do stare tvrđave . Sa ovog šetališta izlazite pravo na vrata nove tvrđave fascinatno zdanje, sa prelepim pogledom !

preko puta je predivan veliki park , gde takođe možete videti i čuti ulične svirače, mlade ljude koji sede na travi. Tu se nalazi ulaz u staru tvrđavu i jedan klub sa odličnim noćnim provodom !

Ono što morate videti u Kerkiri je Srpska kuća, stara i nova tvrđava, stari grad.
Restoran koji bih izdvojila za klopu je SOLE.


Poslastičarnica Sim’s,u kojoj ima domaćih sladoleda ručno pravljenih od svežeg voća i jogurta. Kugla sladoleda je 2,50 eur.

Zvuk grada Krfa je veoma spefičan. Mnogi će biti iznenađeni zvukom koji proizvode stotine hiljada zrikavaca u krošnjama drveća u centru grada. Zaistaje zadivljujuće !

Kerkira je grad koji je poznat po tome što je uspeo da pomiri mnoge kulture i vere, sile i nikad nije doživeo veliko razaranje, osim bombardovanja koje nije uspelo da razori njegovu celinu. Baš u tome i jeste njegova posebnost i sjaj!

Sve u svemu Kerkira je doobar spoj kosmopoletskog i tradicijalnog. Grad umetničke duše i koji svakog turistu prima sa osmehom i otvorenog srca. Grad u kome će se svako pronaći !

4.Hrana

Krf, je svakako nadaleko poznato strvo po dobroj hrani i maslinama.Ali i još po nečemu možda čudno ali Krf je poznat po čudesnoj voćki kum-kvat. Pa se tako može reći da je zaštitno lice ostrva baš ova voćka.Zovu je još i zlatna pomorandža. Bojom, izgledom, ali i ukusom koji je nešto izmedju limuna i pomorandže, kumkvat opravdava taj naziv. Kumkvat se na Krfu značajnije gaji od 1924 godine. Plantaža kum-kvata nalazi se na severu ostrva,u dolini Nimfa, pored sela Platonas.  Na celom ostrvu možete naći njihove proizvide, marinirane kumkvate,slatko, likere, sladolede od kumkvata,ratluke, kao i sveže voće kumkvata. U veoma interesantim pakovanjima . 

Na ostrvo svakako probati morske specijalitete, giros, pite od pomoranđzi i limuna najbolje su u dassia beach hotelu. Kao i domaće kolače od meda i susama, domaće sladolede, musaku, čorbe iii sladolede obavezno na mestima koje sam spomenula !  Šta god izberezte sigurna sam da nećete pogrešiti i da ćete uživati u ukusima  i  obavezno probrati Corfu beer!

5. Izlasci I noćni provod
U Kerkiri možete naći bogat sadržaj noćnog provoda.Kao što sam već spomenula gore u tekstu o Kerkiri u podnožiju stare tvrđeve nalazi se bar-diskoteka na otvorenom, kao i polu otvorenu diskoteki W.
Sidari, Na severu ostrva takođe spomenuto mesto, ima bogat sadržaj kafića i noćnog života.
Kassiopi, ima jednu diskoteku i par klubova pored mora .

Kolima na Krfu ili ne?

Da sam pisala ovo predhodna dva puta odgovor bi sigurno bio obavezno !
Ali ovog puta sam pola ostrva prelša Autobusom !  U svakom mestu imate autobuske stanice i tabele sa jasno ispisanim linijama dokle ide bus i satnice,karta u jednom smeru je 1,70 eur. Ovog puta bez automobile više sam otkrila ostrvo nego predhodna dva puta.Tako se saživim sa stanovnicima upoznam lokalce i vidim pravu dušu mesta u kojem sam ! 

Ali ako više volite da vozite ima na svakom koraku renta car .
Meni ostaju plaže Agios Stefanos, Massongi,Lefkimi I Perivoli. Na nekim sam bila ali nedovljno da bi ih stvaila u tekstu. A i eto razloga da se na ovom ostrvu vratim četvrti put !   A da još sam zaboravila da spomenem mesto Kavos. Zaobilaziti ovo mesto! Osim ako ne želite pijane Engleze da gledate i po nekog Rusa mislim da je ovo dovoljno a i plaže je onako. Peščana ali ništa posebno .

Krf je jedno magično ostrvo , koje struji neverovatnom energijom.Ostrvo kojem se sigurno vraćate. Ako niste do sada obišli ovo ostrvo mislim da je vreme da počnete da razmišljete o poseti ovom po svemu jedinstvenom ostrvu.Ja sam svakog puta uživala svim čulima, a i ako je za verovati svaki put kada sam se vratila sa ovog magičnog ostrva desilo mi se nešto lepo ! ;

Agencija preko koje sam otišla na ostrvo je Viva Travel 

Bloger, putnik, fotograf i make up artist koji voli dobar ukus hrane,vina i kafe...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *