La Rumba De Barcelona

La Rumba De Barcelona,  evo i  kako su  krenule moje  Španske  Putešestvije !

Barselona kao i sva mesta koja sam obišla na putešestvijama po Kataloniji nisam znala kako drugačije da opišem nego La Rumba De Barcelon!

Putešestvije koje su me ostavile  bez daha ! Imala sam osećaj kao da sam na nekoj pozornici gde se 24h igra Rumba de Barcelona !

Gledajući arhitekutu sa pozamašnom istorijom dok me je sve vreme pratio prizor neverovatnih  boja , miris mora, ritam plesa koji ne prestaje. Mesto gde stalno svi igraju i gde su svi nasmejani , muzika koja ne prestaje a sve to praćeno  ukusom čuvene Španske sangrije !

Kada smo drugarica i ja rešile da leto provedemo u Barseloni i kada je sve već bilo izvesno da putujemo u Kataloniju mojoj sreći nije bilo kraja. Sa nestrpljenjem sam čekala dan kada ću sleteti u gradu u kojem je rođen Antoni Gaudi – arhitekta poznat po svom jedinstvenom stilu. Jedna od najpoznatih njegovih dela je Sagrada Familia. Remek delo koje je i danas jedan od najposećenih spomenika u Španiji. Spomenik o kojem će vam svako pričati i reći da je nešto što morate videti i apsolutno su u pravu ! Park Guelj u kojem su inače snimljeni mnogi kadrovi za film ,,Ljubav u Barseloni,, Vudia Alena. Zatim Kuća Batljo, Kuća Mila zaista su jedinstvene i fascinantne…

,,Postoji samo jedna razlika između mene i ludaka. Ludak misli da je normalan, a ja znam da sam lud,,

Reči su čuvenog slikara Salvadora Dalija. On je jedan od najznačajnih umetnika 20 veka, majstor nadrealizma. Rođen je u katalonskom gradu Figueres (Figeras).

Grad koji posećuju turisti iz svih delova sveta. Dolaze da vide slavni muzej-teatar Salvadora Dalija. Posle muzeja Prado u Madridu, ovo je najposećeniji muzej u Španiji.

Čuvenu skulpturu zlatne ribe poznate kao Peix (Peiks), rad američkog arhitekte Frenka Gerija. Koja se nalazi na plaži u Barseloni.

Jedva sam čekala da osetim ukus nadaleko poznatih Španskih vina, sangrije, tapase kao i mnoga druga jela . Ukusi su fenomenalni o jelima iz Barselone  priliku da pročitate u rubrici recepti ovde 

Jedva sam čekala da osetim pesak čuvene plaže Barselonete da osetim slanu vodu , prošetam čuvenom najdužom ulicom u Barseloni La Rambla .

Sve ovo je samo delić onoga šta sve možete videti i doživeti u de la grand Barcelona (velikoj Barseloni)

Opisivati Barselonu je nezahvalan poso ali potrudiću se da vam je dočaram iz mog ugla i da podelim sa vama šta sve to treba videti i doživeti u velikoj Barseloni!

Prijateljica i ja zakasnile samo oko kupovine avionskih karata za Barselonu pa smo ih platile malo skuplje za naše uslove, nismo mogle da se uskladimo sa odmorima.  Let nam je bio direktan iz Beograda. Letele smo sa Švajcerskom kompanijom Swissair i veoma smo zadovoljne.  Da bi ste prošli jeftinije sa avionskim kartama morate na vreme da ih rezervišete i da krenete sa rezervaciom još zimi za narednu godinu, tada su mnogi popusti .

Kada smo sletele u Barseloni zbunila sam se ljubznošću katalonaca ali sam  takođe primetile da skoro niko ne govori Engleski ! Pa ne bi bilo loše da ponesete neki rečnik sa sobom ili da imate translator odma uključen na telefonu . Bukvalno ne znaju ni reč Engleskog, ok možda ne baš svi ali većina ne zna !

Poznajem dosta dobro Španski jezik,  pa mi i nije bilo teško da se snađem oko torbi i izlaska sa aerodroma. Odmah na izlazu sa aerodroma videle smo veliki natpis Catalonia Is Not Spain (Katalonija nije Španija). Tu se nalazi autobuska gde smo sačekala bus koji nas je vozi do Španskog trga.

1. Španski trg (Plaza de España, Plaçad’Espanya)
Stubovi placa de espana
Predstavlja nezaobilazni deo obilazka Barselone. Mesto na kojem se nalaze poznate pevajuće fontane a koje i mi Srbi imamo svakim danom u sve većem broju!

Ok , dobro one su u Barselonio zaista   prava atrakcija! Veštim igranjem iz nje izlazi voda u boji i ritmu muzike. Najlepše može da se doživi ova atrakcija kad zađe sunce. To su inače one čuvene fontane gde se svi sa
apsolventskih eksurzija slikaju .

pevajuce fontane i ja
Tu se nalazi ulaz za metro, zaparavo gde god želeli da se zaputite posle obilaska ovog trga, znajte da je izuzetno lako. Od trga polaze skoro sve autobuske i metro linije. Trg takođe izlazi na najvažnije gradske ulice – AvenijuParalela (Avenida del Paralelo na španskom, Avinguda del Parallel na katalonskom) ulica u kojoj se nalazio smeštaj naše prijteljice Karmen.

Savet – Barcelona Metro:
Barselona ima fenomenalan metro koji je moderan, efikasan, uredan i redovan. Sa njim se za vrlo kratko vreme mozete prebaciti sa jednog kraja grada na drugi. Metro stanice su lako uočljive, jer su obeležene visokim znakom na kojem je ispisano crveno slovo M. Karta za jednu voznju kosta 1.5 eura, a mozete je kupiti na svakoj metro stanici. Na stanicima imaju radnke koji asistiraju prilikom kupovine i jako su ljubazni. Metro je vrlo jednostavan za koriscenje, tokom vožnje je na nekoliko tabli jasno označeno koje stanice su prošle, koja je stanica sledeća, kao i koje su stanice kroz koje će se još proći. Takođe imaju zvučno obaveštenje. Možete menjati linije i to će vam se računati kao jedna vožnja sve dok ne napustite stanicu. Ukoliko planirate da metro koristite više puta onda bi prporučila da uzmete kartu T10 koja služi za 10 vožnji i koja košta 10 evra. Sa ovom kartom možete koristiti metro, gradski prevoz (tramvaje i buseve), kao i RENFE vozove u gradskoj zoni (ukupno 10 voznji).

Upozorenje je da u metrou ima puno đzeparoša i narkomana je tačno, pa ne morate baš da upadate u oko. Umeju da vas opkole ili zapitaju neki gluposti da vide da li znate Španski i da li ste tu kao turista !

Stan naše prijateljice Karmen kao što rekoh nalazio se u Avenida del Paralelo ulica u kojoj se nalaze autobuske stanice za skoro sve lokacija u Barseloni kao i linija koja vozi direktno do plaže. Malo niz ulicu nalazi se jedan od prilza ulice La Rambla. Tako da ukoliko tražite smeštaj u ovoj ulici znajte da vam je sve blizu nje, nema potrebe da rentirate automobil. Inače važi za celu Bareselonu, gde god da tražite smeštaj raspitajte se da li imate u blizini autobusku stanicu ili metro koji je u Barseloni odlično organizovan.

Naša prijateljica Karmen i njena drugarica Fabiana su nas dočekale sa osmehom i zagrljajima. Svi su jako, jako ljubazni! Odmah su nam sipale njihovo tradicionalno osvežavajuće piće od paradajza Gaspaćo. Nakon ljubaznog dočeka, zagrljaja i priče, poželele smo da krenemo sa istraživanjem Barselone i ako je bilo negde oko 18h ipak odlazimo do plaže. Karmen nam je obajsnila koji autobus vozi do plaže. Stanica nam je bila ispred stana a autobusi idu bukvalno na 10 minuta. Tako da smo se za tren našle u busu i na putu za plažu. Putovale smo 10 minuta, bus staje na samoj plaži. Na putu do plaže možete videti spomenik Kristofera Kolumba. Ako odlučite pešaka do plaže treba vam nekim laganim hodom 15 do 20 min ali pod uslovom da ste smešteni u ulici Avenida del Paralelo ili u neku oklnu ulicu… Na plaži ima puno kafića, mesta za ulične performenre, besplatnu yogu, hotele, puno omladine, turiste, Španace koji su svratili posle dugog i toplog dana da se okupaju i osunčaju na plaži.

2. Plaža Barceloneta

Plaža je čista, voda veoma prijatna i topla, na svim delovima plaže ima tuševe. Barseloneta ima 4 plaže. Duž gradske plaže sa leve strane pešačenjem od nekih 5 min možete naići na nudističku plažu a odmah tu u bilizini nalazi se ledeni kafić – diskoteka u koju kada uđete je minus gde dobijate na ulazu kape i rukavice  jedinstven doživljaj !

Na putu do plaže videćete luku koja ima tržni centar i gde se nalazi skulptura zlatne ribe poznate kao Peix slobodno zamislite 3 želje kako pravilo sa zlatnom ribicom nalaže !

zlatna ribica

Iznad plaže nalazi se šetalište gde možete sačekati bus za nazad.

Odmah preko puta nalazi se uličica sa jedinsvenim barom koji se zove

3. “Leo bar” gde se skuplja lokalna omladina i koji se nalazi u maloj kućici. Posetioci bara sede na prozore, stolice i klupice oko kuće i na trotoaru. Takođe može da  vas iznenadi po neki mladi par kako izlazi iz  kafića igrajući flamenko ili rumbu, zaustavljajuću prolaznike koji im daju podršku !

Sasvim slučajno kao još mnoge ulice i restorene , barove otkrile smo šetajući po Barseloni pa tako i ovaj .

Pune utisaka za početak rešile smo da krenemo prvo ulicom gde se nalazi kafić.

Na kraju ulice kada smo izašle shvatamo da smo na početaku Barselonete tj na početaku luke i da se zapravo vrtimo u krug .

Na samom početku to jest na ulasku plaže, nalaze se ulični performeri, puno restorana pored mora, mini amfiteatar gde se takodje skuplja lokalna omladina ali i studenti iz raznih krajeva. Tu se nalazi stajališe za bus koji nas je vratio nazad kod prijateljice Karmen.

Nakon napornog dana pravimo planove da sutra ujutru pre polaska na plažu obiđemo park Guelj…Bile smo jako nestpljive i uzbuđene odmah smo počele da pripremamo i punimo fotoaparate za sutra

4. Park Guelj:

Park se nalazi na brdu El Karmel u Barseloni. Projektovaoga je Antonio Gaudi u periodu od 1900. do 1914. godine. Ceo park je bajkokovit, samo sam čekala da se od nekuda pojavi zec iz bajke “Alisa u zemlji čuda” .

Stil Gaudija: Talasasti oblici, mozaičini, pravljeni od polomljenih keramičkih pločica, dvorski stubovi. Park je urađen u skladu sa prirodnim terenom, pa se kroz njega krećete stepenicama, strmim padinama, krivudavim putićima.

Ulaz u park „čuva“ višebojna mozaična fontana, koja je napravljena u obliku mitološkog bića – zmaja pitona.
U centar parka je velika terasa, koja je okružena klupom u obliku morske zmije. Na ovoj jedinstvenoj klupi utisnuti su oblici zadnjice…

Sa terase se pruža jedinstven pogled na Barselonu, ali i na dve bajkovite kućice koje najviše liče na kućice iz„Ivice i Marice“. 🙂

U parku se nalazi i Gaudijeva kuća, a u njoj nameštaj koji je ovaj vrhunski arhitekta sam dizajnirao. Kuća je sagrađena 1904.godine, a u njoj je Gaudi živeo skoro do smrti.

Ulaz u park se ranijih godina nije naplaćivao zadnjih godina se naplaćuje 25 evra i gužve su velike na ulazu pa preporučujem  da odete rano ujutru dok nisu krenule velike vrućine. Ako želite da vidite kakav je enterijer Gaudijeve kuće, moraćete da doplatite.
Cena nije visoka, vredi svaku paru. Ne žalite, zakoračite u Gaudijevo carstvo !

Nakon ovog bajkovitog iskustva osećale smo se kao u bajci Alias u zemlji čuda !

Pune utisaka, prepunih fotoaparata rešilesmo da sednemo u restoran odmah preko puta parka gde se mogu naći suveniri i razglednice sa motivima iz parka. U tom restoranu smo probale njihovo traicionalno jelo od pirinča koje se priprema na različite načine a jelo se zove Paelja i može se jeste sa : morskim plodovima, piletinom, kobasicama i povrćem…Reč Paelja zapravo opisuje tiganj u kome se jelo kuva. Uz ovo preukusno jelo pile smo domaću sangriju.

Osvežavajući alkoholni napitak Sangrija, koja se priprema od slatkog vina i voća, a reč „sangrija“ potiče od španske reči „sangre“ što u prevodu znači „krv“neću zaboravititaj osećaj i ukus domaće Španske sangrije posle nekoliko sati pešačenja po parku užitak je bio dupli !

Prijateljice su nam rekle da je ovaj restoren malo skuplji ali da je jelo veoma ukusno i lepo spremljeno. Jelo je bilo ukusno i obinmno jelo i piće platile smo 12evra! Jeste skuplje u odnosu na našu ulicu gde smo bile smeštene gde mogu da se nađu porcije za 8 do 10 evra .

Već se bližilo podne a valjalo je otići na plažu posle izdašnog ručka i osvežavajuće sangrije, odlazimo do stanice. Autobusi se ovde kreću bukvalno na dva minuta dovoze i odvoze turiste. Na plaži smo rešile da posle sunčanja i kupanja obiđemo ostale plaže i deolove oko plaže. Naišli smo na sledeće kupalište tj plažu gde smo našle tapas bar na plaži i probale čuvene Španske tapase.

Tapasi su sinonim za špansku kuhinju. Tapas nije određena vrsta hrane nego način jedenja malih količina hrane. Karmen naša dmaćica kazala nam je da je Tapas nastao u Andaluziji u 19.veku. Običaj je nastao od služenja zalogaja na vrhu čaše šerija, možda kako bi se sprečile muve da uđu ili da bi se usporila apsorpcija alkohola. (reč tapa znači „poklopac“ na Španskom).

 Svakog dana šetajući na putu od stana do plaže, prolazile smo  smo male i uske uličice i  velike  trgove .  Bile smo prave Alise u zemlji čuda !

 Svaka od tih uličica vodi do nekog velikog trga gde su restorani kafići, muzeji .

Od pregršt flamenko barova, tapas barova, koktel barova, izložba i mora naravno !

Jednog dana nas je uhvatio takav pljusak da se bukavalno ništa nije moglo videti od kiše koja je padala zaista jako i bila je ledena imala sam osećaj da boli,  nikad do tada nisam videla takvu kišu  !

Drugarica i ja kao i svi oko nas počeli smo da idemo tamo ovamo, uličice male i uske , sudaraš se sa ljudima i samo čujem oh perdoname.

Pošto smo bile  BARRI GOTIC ili Gotska Četvrt ”  upale smo u bar koji se zove ,,The Lime House,, Uf dobro je pomislih konačno smo umakle kiši ! Ali tek na polasku kući posle probanja raznih koktela shvatila sam da koktel bar i nije bilo baš najbolje rešesnje !

U ovom baru sam probala Mohito malo drugačiji nego inče biće u rubrici kokteli ali ovde sam i probala Koktel Daiquiri sa Kube, jedan je  od omiljenh koktela Hemingveja. Čiji recept već imte u rubrici kokteli ovde

Sutra ujutru nas je logično bolela glava ali zato nam je naša  Karmen spremila tradicionali Španski doručak koji se zove Tortilja.

Tortilja je takođe Špansko nacionalno jelo i potpuno se razlikuje od istoimenog Meksičkog specijaliteta. Sprema se sa jajima, krompirom i belim lukom, originalan naziv je omlet od krompira (Tortilla de patatas). Odličan doručak nam je dao snagu da krenemo u šetnju po šarenoj i prelepoj Barselni. U Barseloni zna da bude jako toplo pa obavezno kad krenete u obilazak obujte udobnu obuću, šeširić, lagana garderoba, voda i u torbu peškir i kupaći kako bi ste posle šetnje odmorili na plaži ! Iskoristele smo dan za šetnju u tržnom centu kod luke , obišle veliki akvarijum.

5. Akvarijum Barselona (L’Aquàrium de Barcelona)


Najveći mediteranski akvarijum, koji prikazuje preko 11.000 biljnih i životinjskih podvodnih vrsta. U okviru akvarijuma je otvoren i okenarijum, koji predstavlja posebnu atrakciju.

6. La Rambla (Las Ramblas) – glavna šetačka zona Barselone, ah to je to meto ! ovde sam uživala  u raznim bojama, mirisima i ukusima ! Ulica koroz koju smo kasnije prošle bezbroj puta. Prepuna atrakcije, uličnih performera, restoranima i kafićima. Ima i onih opasnih delova ulice !

U Las Ramblas su nas vodile prijateljice na veče Flamenko plesa. U klubu Los Tarantos gde većinom dolaze lokalni gosti ali ima i turista, najjeftiniji je i jedan od najboljih Flamenko performera u Barseloni . Na lepoj lokaciji i lako se može naći na Plazza Reial u Las Ramblas oko 150 metara od metro stanice, ulica ide ka Mekdonalsu a oko kluba videćete puno onih opasnih momaka i devojke koje se nude za novac što nije ništa čudno za Las Ramlas. Toplo preporučujem ovaj kluba ali ne preporučujem da idete sami. Unutra je jako toplo od igre, mali je prostor,ima puno ljudi cele noći se igra i pije sangrija, obavezno se lagano obucite i kupite lepeze. Da bi ste izbegli red koji je veliki, karte kupite ranije po ceni od 10 evra i dođite 15 do 20 minutra ranije .


Nešto što morate videti da bi ste doživeli duh Barselone je flamenco ples fantastično iskustvo!!!

Šetajući po tom kraju pronašle smo bar gde smo jele preukusno spremljenu pizzu, domaći krompir spremljen kao čips i crvenu Sangriju i belu Sangriju.
Bela verzija ovog napitka se pravi sa belim vinom, breskvama, dinjom i nekoliko listova nane, stave i beli šeri po kojima su španci takođe poznati.
Bar se zove buenas migos (Dobri prijatelji )
http://www.buenasmigas.com/passeig-de-gracia/
Na bazi samo posluživanja je bar, sa veoma prijatnom baštom i osobljem. Ovaj bar postaje naše stalno mesto odmora na putu do plaže i razgledanja Barselone…

Ulica u kojoj su možda najbolji tapas barovi je baš ulica u kojoj se mi nalazimo Avenida del Paralelo. Ulica ima ceo jedan red sa barovima. Noću se u toj ulici održvaju mnoge žurke na otvorenom duž cele ulice. Pa se tako u period kad smo mi boravile kraj jula i avgusta održavane su Fieste tri dana za redom . U Barseloni imate puno diskoteka i kafića, tapas barova tako reći na svakom koraku.  Ako želite da se posvetite provodu i noćnom životu imaćete priliku za bogat i dobar noćni provod !  Nakon istraživanja i šetnje, lutanje po barovima , i isporobavanja katalonske kuhinje, odlučujemo da jedan dan odvojimo i provedemo na Tibidabu i tamo proslavimo rodjendan drugarice Milice !

7. Tibidabo

Brdo iznad Barselone, najviša tačka Barselone odakle se vidi cela Bareslona !  Odvojte 3 do 4 sata za ovu akciju, nećete se pokajati! Videće te crkvu koja se nalazi na samom vrhu brda na kojoj se nalazi na vrhu krova statua Isusa Hrista sa raširenm rukama. Zaista fenomenalan pogled na celu Barselonu. Metro stanica Avingunda del Tibidabo, presedate iz autobusa u mali tramvaj nalik onim starim tramvajima , koji vas vozi do vrha. Kada stignete videćete sa leve strane restorane a sa desne je brdo kroz koje vas vozi voz do samog vrha. Voz koji vozi do vrha Tibidaba se naplaćuje oko 7 do 10 evra. Kako se voz penjao prema vrhu Tibidaba pogled je bio sve lepši i lepši. Pravo oduševljnje stiže kad se popnete na sam vrh. Na samom vrhu sa leve strane nalazi se restorana preko puta se nalazi ogromna vrteška dobro nije baš velika kao London eye ali dovoljno velika da se može videti bukvalno cela Barselona.  Na sredini je ogroman zid na kojem je ispisano na svim jezicima dobro došli. Sa jedne i sa druge strane imate stpenice da se popnete do crkve i terase sa koje se takođe pruža fascinantan pogled. Iza crkve se nalaze radnje sa suvenirima.  Tu vam je odlično mesto za fotkanje !

Kad smo obišli celu crkvu, islikale se , popile kafu, vozićem smo se vratile nazad i sele u restoranu časitile se ručkom, tortom i belim vinom da proslavimo rođendan. Izabrale smo restoran koji je bio u sredini, jer je on imao mesta pored samog prozora odakle se takođe pruža jedinstven pogled na Barselonu .

Nakon dobre hrane i pića sa najlepšim pogledom na Barselonu, veoma zadovoljne i oduševljene brdom Tibidabo odlazimo tramvajem do grada gde odlazimo do čuvene pijace.

8. La Bouqeria
Zašto je pijaca jedinstvena možete znati i osetiti nakon što je posetite definitinvno je nešto što morate posetiti kad boravite u Baseloni! Pokušaću da vam je dočaram. Jedan od ulaza na pijacu se nalazi sa ulice La Rambla, sto znaci da se nalazi u strogom centru grada. Ono što mi je prvo zapalo za oko je neverotan izbor voća i povrća. Njena živopisnost je neverovatna. Ovde možete kupiti voće , povrće, kolače, morske plodove, ceđeno voće raznih egzotičnih voćki…

Nakon kupovine kolača za Karmen i Fabijanu odlazimo kući sa dogovorom da sutradan obiđemo kuću Batljo i kuću Mila.

10. Kuću Batljo,Kuću Mila

Još malo Gaudija! Ovo su dve Gaudijeve gradjevine. Njih mozete obići istovremeno kada budete šetali ulicom Passeig de Gracia.
Casa Battlo se nalazi na levoj strani ulice Passeig de Gracia, a Casa Mila nesto dalje, preko puta sa desne strane. Obe gradjevine deluju impozantno i svakako lokacije koje treba obići. Naročito zbog toga što nisu daleko od centra grada i što ih mozete obići pešice. Cena ulaza u Casa Battlo košta 20 evra, a u Casa Mila 15 evra. Ako vam je skupo vredi ih makar obići samo spolja i slikati za uspomenu zaista su fascinantne ! Ulica u kojoj se nalaza ove dve kuće je inače najglamuroznija ulica , gde se nalaze svi brendirani butici Versace, DgG, Cartier, Desigual, Replay …


11. BARRI GOTIC ili Gotska Četvrt

Predstavlja staro gradsko jezgro, a nalazi se u samom centru grada. Većina gradjevina u Gotskoj četvrti je izgradjena u srednjem veku, ali se u njoj može naći i ne mali broj gradjevina koje datiraju jos iz vremena Rimljana. Cela četvrt je ispresecana lavirintom uskih ulica, a ima i priličan broja trgova. Saobracaj je zabranjen skoro u celoj četvrti.Veoma zanimljiv kraj.
U Gotskoj četvrti se vratite u neko ranije vreme.Time odiše cela četvrt. Najbolje je da lutate u Gotsku četvrt pa gde vas ulice odvede. Jedinsven doživlja stare Barselone!

12. KOLUMBOV SPOMENIK –Spomenik je napravljen u čast velikom istrazivaču i morepolovcu Kristoferu Kolumbu. Nalazi se na samom kraju La Ramble, u blizini luke što mi se čini da sam nekoliko puta spomenula u tekstu. Spomenik je sagradjen na mestu na kojem je Kolumbo pristao nakon sto je otkrio Ameriku. Spomenik je visok 60 metara, uradjen je sa puno detalja i zaista deluje impozantno. Na vrhu spomenika se nalazi Kolumbo sa uprtim prstom…

Najzad dolazi dan da posetimo jedinstvenu lerpoticu Sagrade familiju !

13 .Sagrade Familia  – ili Sveta porodica – Šetajući sa prijateljicama do Sagrade nestrpljive očekujemo taj prizor da nam se prikaže i evo ga  ispred nas je granula veličanstvena i fascinantna ogromna lepotica !

Još joj se nisam ni približila a već sam krenula  jaooo prelepa je, jao vidi kako je fascinantna  ! Pokazale smo ulaznice i ušle u crkvu.

Crkva simoblizuje porodicu i njenu svetost, nezavršeni hram, crkve i jedna od najupečatljivijih znamenotosti grada, ako ne i cele Španije !  Postoje planovi da se gradnja crkve zavrsi 2026 godine na stogodišnjicu Gaudijeve smrti, ali to jos uvek nije  sigurno. Čak  postoje glasine da i ne posoji namera da se Crkva ikada dovrši, jer cela ta fama oko dužine i same gradnje crkve daje joj neophodnu dozu privlačnosti za turiste iz celog sveta.

Za vreme Gaudijevog života završena je jedna od tri fasade i jedan od osamnest tornjeva koliko je predviđeno da crkva ima. Po četiri tornja na svaku od tri fasade predstavljaće dvanest apostola, četiri tornja predstavlja će četiri jevanđelista, jedan toranj Devicu Mariju i poslednji Isusa Hrista. Toranj posvećen Isusu Hristu trebao bi da bude visok 170 metara sto bi Sagradu Familiu učinilo najvećom Crkvom na svetu.
Takvu grandioznost i rad sa toliko detalja nigde nisam videla. Jednostavno, to je nešto neopisivo. Koliko god da ste puta Sagrade Familiu videli na slikama, osecaj kada je vidite uzivo i doživite  spolja i unutra je neuporediv. Jednom rečiju remek delo !

U Barseloni sam uživala bukvalno svim svojim čulima. Gledajući u impozantnu arhitekturu, pozorište na otvorenom, galerije na asfaltu, umetnike na ulicama, zanosan flamenco ples, brojne barove a sve to začinjeno preukusnom hranom, vinom  i prelepom plažom!  Zar nije prava Rumba de Barcelona !

Ostaje mi da vam preporučim neka mesta gde možete dobro da pazarite. Ako se nađete u Barsi u periodu krajem jula i avgusta znajte tada su najveće sniženja. Imate ulicu koju sam već spomenula passeig-de-gracia gde vam se nalaze brendovi Desigual, Replay, Massimo dutti, Adidas…

Onda imate veliki tržni centar kod luke Maremagnum, La Maquinista ogoman tržni centar sa bezbroj brendiranih marki i onih manje poznatih, kozmetičke salone, poslastičarnice, radnje sa obućama, mega markete… takođe imate veliki broj outleta .

Obilazak Katalonije i gde daje posle barselone možete pročitati na linkovima dole.

Gradić Sitges (Siće)koji se nalazi na oko 35km jugozapadno od Barselone.Poznat je širom sveta kao ibica u malom.

Ljoret del mar u glavnom pozna turistima iz Srbije.

Figueres (Figeras)grad poznat po muzeju Salvadora Dalija . O ovom gradu i ovom velikom umetniku i ostalim oblastima katalonije u jednom od narednih putašetvija…

Mislim da je ovo i previše informacija pogotovo za one koji tek planitaj da posete ovaj fascintn grad. Nadam se da ste se makar na tren čitajući moje putešestvije po Barseloni osetili kao u bajci i da vas je moj opis Barselone naterao da razmišljate o poseti ovog grada čuda i čudesa !

Bloger, putnik, fotograf i make up artist koji voli dobar ukus hrane,vina i kafe...

3 Comments

  1. Lep i tačan opis Barselone , budi i meni želju da sve to lično obiđem i uživam baš kao što ste i vi uživali što se vidi po fotografijama …

  2. Nadam se da će Vam opis Barselone i informacije u blogu pomoći na Vašem putovanju za Brselonu i da ćete uživati baš kao i ja svim čulima! 🙂
    PS: Nadam se da ćete podeliti sa nama vaše iskutvo Barselone … :*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *