Da li ste znali ove zanimljivosti o Leonardu da Vinčiju

Leonardo di ser Pjero da Vinči u narodu poznat kao Leonardo da Vinči, bio je italijanski renesansni arhitekta, slikar, pronalazač, vajar i inženjer.

Rođen je 15. aprila 1452. u mestu Vinči u blizini Firence, a preminuo 2. maja 1519. u Ambrozu u Francuskoj i danas se smatra jednim od najvećih umova svih vremena.

E to je ono što manje više svi znamo, a sad da li ste znali !?

1.  Bio je sposoban da jednom rukom piše, a drugom crta – u isto vreme.

2. Zabeleženo je da je Da Vinči često kupovao životinje u kavezima samo da bi ih pustio na slobodu.

3. Njegova najpoznatija slika, Mona Liza, postala je svetski poznata tek nakon što je ukradena iz Luvra 1911. godine.

4. Iako se smatra jednim od najpoznatijih slikara u istoriji, poznato je da postoji svega 15 slika koje je naslikao Leonardo da Vinči.

5. Poznato je da je Da Vinči krao leševe sa groblja kako bi proučavao anatomiju ljudskog tela i kako bi saznao gde se nalazi duša.

6. Ovaj naučnik se mnogo interesovao za letenje i pravio je čitave studije o pticama u letu, a nacrtao je i planove za mnoge leteće mašine.

Otud i njegova poznata izjava ,, Jednom kada probaš leteti, hodaćeš zemljom sa očima okrenutim ka nebu, zato što si gore bio i zato što se gore želiš vratiti.,

7. Njegova remek-dela, Mona Liza i Tajna večera, dve su najpoznatije, najreprodukovanije i slike sa najviše napravljenih parodija ikad !

8. Poznato je da ga mnogi nazivaju Ocem  moderne nauke, izmislio je bicikl 300 godina pre nego što se isti našao na ulicama. Takođe je skicirao prvi padobran, helikopter i tenk.

9. Poznati glumac Leonardo Dikaprio dobio  ime po slavnom naučniku, zato što je njegova mama stajala ispred portreta Leonarda da Vinčija kad se prvi put ritnuo u stomaku.

10. Verovao je da je zemlja mnogo starija nego što Biblija tvrdi, u to ga je ubedilo njegovo izučavanje rečnih erozija.

11. Školovao se kod kuće i nedostajalo mu je formalno obrazovanje iz grčkog i latinskog.

12.  Jednom prilikom je zamalo osuđen na smrt zbog sodomije, međutim, kako nije bilo svedoka, slučaj je odbačen.

13. Njegove poslednje reči bile su: Uvredio sam Boga i čovečanstvo. Moj rad nije dostigao kvalitet kakav bi trebalo da ima.

,, Odavno mi je postalo jasno da ljudi skloni postignućima ne sede i ne čekaju da im se stvari dogode. Oni idu i događaju se stvarima,,

Bloger, putnik, fotograf i make up artist koji voli dobar ukus hrane,vina i kafe...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *