Čovek je pao na zemlju – David Bowie

,,Čovek je pao na zemlju –  David Bowie,, (The Man Who Fell to Earth ) i zaista je bio čovek koji je sa neke druge planeta pao na zemlju !

Film kojima je  svima koji su voleli i pratili stvaralaštvo jedinsvenog Davida Bowia dobro poznat  još iz  1976 .god.

Neću se baviti biografijom i diskografiom Davida Bowia, iz prostog razloga jer bio onda bio jedan predugačak tekst, a sve to može se naći na netu i knjigama .

Bio je svakako čovek ispred svog vremena i po izgledu, po muzici koju je stvaro , boji glasa. Zato krenimo na putešestvije  kroz čaroban svet stvaralaštva David Bowie.

1.  Postoje više verzija vezane za boju očiju David Bowia, jedna je naravno da je tako rođen a druga koju je i sam Bowie potvrdio je da  je njegova desna zenica  trajno proširena nakon što ga je prijatelj George Underwood udario u školskoj tučnjavi. Tako da mu je jedno oko ostalo braon a drugo plavoo. Svađa je bila zbog jedne devojke. Momci su ostali jako dobri prijatelji, a George je za neke Davidove albume kasnije napravio covere.

2. Njegovo prvo muzičko izdanje bilo je ‘Liza Jane (Louie Louie Go Home’, 1964.) , pod imenom Davie Jones. Nešto kasnije je ime promenio u Bowie kako bi izbegao konflikt s drugim muzičarem, Davy Jonesom. ) Njegovo pravo ime je (David Robert Jones)

3. Svirao je  saksofon sa 12 godina, a ukupno svira 14 instrumenata.

4. Godine 2006, se pojavio u filmu ‘Prestige’, uz Hugha Jackmana i Scarlet Johansson kada je igrao Nikolu Teslu.

5. Njegov stariji polubrat , počinio je samoubistvo ’85. Koji je inače bolovao od šizifrenije, ovaj događaj  inspirisao je Davidove pesme ‘Aladdin Sane’, ‘All The Madmen’, ‘The Bewlay Brothers’ i ‘Jump They Say’.

6. Da je bio multitalentova pokazuje i to da je u slobodno vreme , slikao, pravio skulpture i pisao.  Njegovi najdraži umetnici su Tintoretto, John Bellany, Erich Heckel, Picasso i Michael Ray Charles.

7. Bio je vegeterijanac i redovno je radio yogu.

8. Bio je  član čak 10 bendova – The Konrads, The Hooker Brothers, The King Bees, The Manish Boys, The Lower Third, The Buzz, The Riot Squad, The Hype, Tin Machine i Tao Jones Index.

9. Njegov alter ego, Ziggy Stardust, inspirisan je slučajnim susretom s tada već izgubljenom pop zvezdom i zavisnikom o acidu, Vinceom Taylorom, u ulici Carnaby u Londonu.

10. Na albumu ‘Diamond Dogs’ David svirao je gotovo sve instrumente, uključujući i slavni gitarski riff na ‘Rebel Rebel’

11. Još jedan hit koji je nastao sasvim spontano. Pesma ‘Under Pressure’ s grupom Queen, nastala je iz spontane svirke u Davidovom studiju u Montreuxu u Švajcarskoj.

12. David je jedno vreme imao ozbiljan problem sa paranojim izazvanom zavisnošću od kokaina. Pa je tako na vrhuncu svoje zavisnosti  kokainom, krijo je  svoj urin u zamrzivač kako ga ne bi oteo zli čarobnjak.

13. 1972.god. u interviju za časopis  Rolling Stone javnosti priznaje  da je biseksualan. Priznao je da ne može da porekne taj izvor informacija, kao ni to da je to nešto najbolje što mu se desilo!

14. Svoju prvu ženu Angie je kako je kazao upoznao je dok su se zabavljali sa istim muškarcem .

15.  Sa prvom ženom Angie Bowie ima sina kojem su dali ime Zowie Bowie. Sinu se ni malo to ime nije dopalo i kasnije ga menja u Joe dans je poznati reditelj .

16. Sa  super modelom Iman oženio se 1992., imaju ćerku Alexandriu Zahru Jones.

17. Bowie je bio aktivan 50 godina na muzičkoj sceni, prvi album je izdao 1967.godine, a svoj poslednji album 2016 godine, da bi dva dana nakon objaviljivanja albuma umro .

David Bowie je zaista bio čovek koji je obeležio mnoge generacije i maldosti , čoveke koji je pomerao granice i bio van svog vremena.

Čovek koji je živeo i umro za muziku i umetnost !

 

Bloger, putnik, fotograf i make up artist koji voli dobar ukus hrane,vina i kafe...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *