Beč na tanjiru

Beč na tanjiru je svakako raznovrsan  i bogat !

Ako bi mene neko pitao da kažem neku metropolu u kojoj sam najbolje jela,  jedna među njima bi svakako bila Viena ili ti Beč.

Beč je toliko raznolik gde su uticaj na kuhinju ostavile mnoge zemlje. Utucaj na Austrijsku kuhinju izvršile su čak 15 zemlje. Svaka je ostavila trag, od  Turske, Srpske, Mađarske, Češke…

Svakako postoji mnogo toga što morate probati kada ste u Beču.  Kroz gastronomiju i putešestvije kroz kuhinju neke zemlje  upoznajete kulturu življenja tog naroda.

Šta sve sadrži Beč na tanjiru:

Ne znam da li ste znali da će vas u Austriji i Nemačkoj na mnogim gozbama prvo poslužiti slatkišima pa onda slanom hranom odnosno glavnim jelom?

1. Jedan od razloga što ću putešestvije po Bečkom tanjiru početu upravo sa Zeher tortom. Kao ne nije zbog toga što sam ovisnik od šećera haha.

stock-photo-beef-stake-with-grilled-vegetables-703014310

Dakle  kad se nađete u centru Beča ne zamislivo je ne jesti tortu u  jednoj od čuvenih Bečkih poslastičarnica .  Naravno da je preporuka Café Central.

Da,  znam da su u fazonu tamo svi idu, daj nešto drugo bla, bla…

Cafe Central je mesto gde su vreme provodili najviđeniji intelektualci Beča, poput Leona Trockog, Frojda, Tolstoja i Antona Kuha.

Ali pored bogate istorije ovaj kafe pruža jedinstveni užitak u komfornosti i ljubaznog osoblja. Jednom sam sedela ovde i ostalo mi je urezano trajno u  sećanju !

Pored autentičnog izgleda kafe ima odličnu kafu, možda i najbolju u Beču. Ima odličnu Zeher tortu sa bogatim  slojem đžema !

Umalo da zaboravim da je preporučeno da jedan dan odvojite i probate tortu i u  Hotel Saher (Cafe Saher) – čuveni hotel odakle i potiče ovo malo slatko zadovoljstvo , bez čijeg ukusa je nemoguće napustiti Beč !

2. Na drugom mestu  i ako bi ga mnogi stavili na prvom, što nikako nije greška je WURST Ili kobaja (Kobasica)

stock-photo-grilled-sausages-with-sauce-ketchup-on-a-wooden-table-551764336.jpg

Mislim bilo bi zaista veliki propust ako ste u Beču a ne probate kobasicu, pogotovu što svako malo ima neki kiosk sa kobajama !

U nekom narednom tekstu pišem i recept za kobaje!

Ako ste u bilo kojoj Germasnkoj zemlji obavezno  probati kobaje o tome sam pisala u LEDENA KRALJICA BAVARSKE – MUNCHEN

Pa tako i za Beč važi ovo pravilo kobaje !

Nezamisliva je šetnja kroz Beč bez kobaja, kupljene  na ovim mestima Grillwurst, Bratwurst, Käsekrainr.

3.Molim za malo pažnje, napitak koji je obavezan i to  na litre u Beču Pivo – Bier.

Gde god seli na pivo obratite pažnju na količinu točenog piva ! U Beču imate baš veliku ponudu piva. Od svetlog, tamnog, crvenog do onog sa voćem, trla lala la …

Na mnogim mestima ima ozbiljno dobra hrana, uz pivce koje nije mnogo skupo, imate i klasičan provod sa svirkama u pivnicama .

Ne bi trebalo zaobići pivnicu, nalazi se u centru grada u ulici po kojoj je dobila i ime – Siebensterngase 19. Sam centar grada, paralelna je sa šetalištem Mariahilferstrasse.

 

4.I za kraj njeno veličanstvo Kafa !

 Beč je takođe poznat po dobroj kafi.  Kad većinu stnovništva čine Turci i Srbi….hahahha.

Kulturu ispijanja kafa su svakako nasledili od Turaka. Crnu tursku kafu na Bečkom  tanjiru, teško da ćete naći !

Ali zato kada budete pravili pauzu od obilaska ( a šta sve videti u šetnji za vikend u Vienni, vidite ovde )

U bilo koma kafiću možete naručiti moka, brauner moka, melanž, kapuciner, ajskafe. U ponudi su i razne poslastice uz kafu jedna od njih je ona sa početka ali možete i okusiti uz kafu ukus bečke štrudle ! Mmmm njami, njam !

Moram da napomenem da postoje još mnogi specijaliteti kao što su:  Bečka šnicla, Bečka štrudla, knedele, Mocart kugle, čokolade, peciva….   još mnogo toga,  sve to nas čeka u rubrici recepti !

Kao što vidite Beč na tanjiru nudi svašta i to u izobilju !

Bloger, putnik, fotograf i make up artist koji voli dobar ukus hrane,vina i kafe...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *