Alpi, idemo na planine

Alpi, idemo na planine jer tamo nema zime !

U svetu planinarenja se smatra da ako ste se popeli na neki od vrhova, da ste postigli veliki uspeh , kao i da ste spremni za nove izazove i osvajanje novih vrhova.

Moj odlazak na Alpe je bio sasvim slučano, nisam bila spremna a ni opremljena za planinarenje a i iskreno do tada nisam ni bila neki ljubitelj planinarenja. Mada moja poseta se više svela na šetnju i uživanje u prirodi nego planinarenju….

Prvi put sam bila na Alpima u proleće negde krajem maja  tako da je njihov sjaj zelenila i prečistog vazduha bio u prvom planu.

Alpi ostavljaju bez daha svojom fascinantnom prirodom, koja je u proleće zaista očaravajuća. Igra boja na blagom povetarcu koje se prelivaju u najdivniju sliku na čitavim brdima i dolinama. Sve tako do zime kada ih prekrije sneg, koji jedva čekaju skijaši…

Alpi je naziv za planinu,  oni su najviši planinski masiv u Evropi. Proteže se od Austrije, Slovenije na isoku, kroz Italiju, Švajcersku, Lihtenštajn i Nemačku.

Ja sam obišla Austrian Alps ( Austriske Alpe ), malo je reći da sam bila fascinirana lepotom prirode, čistoćom, kako je očuvana i kako majka priroda ume da se zahvali kad je čuvaš i neguješ!

Osećala sam se bukvalno kao da sam u onim reklamama za čokoladu … Na ulasku možete videti drvene brvnare , one male kućice sa reklama gde možete da kupite vodu ili osveženje od 8 evra pa na gore, na brdašcima prekrivenim zelenilom, cvećem i raznim biljkama…

Takođe možete naći po neku drvenu brvnaricu, oko kojih pasu travu krave i razne domaće životinje. Kako sam se sve više penjala osećala sam razliku u atmosferi i vazduh je postajao sve oštriji i jači. Nikada neću da zaboravim taj osećaj kada sam udahnula i pogledala prizor ispred sebe .

Brda i staze koje se nižu jedna za drugom okružena masivnim planinama na čijim vrhovima se tu i tamo beleo sneg, dok u isto vreme zelenilo u svom punom sjaju farba planine.

Alpi
Alpski vrhovi prikriveni snegom
Ulazak na Alpe
Ulazak i red za žičaru
Obilazak
Obilazak Alpa i trkanjac nizbrdo , gde nas na kraju čeka prelepo iznenađenje

Nailazimo na brdo na čijem kraju se nalazio izvor, usledilo je pravo oduševljenje, videti pored predivnih planina, šume, izvor vode okružen netaknutom prirodom,  drvećem, cvećem zaista divan ples sa prirodom…

Izvor vode na alpima
A iznenađenje je jezero na sred planina

Kao što rekoh na početku teksta na ulazu kada se isključite na skretanju za Alpe naićićete na drvenu veću kućicu gde možete iznajmiti opremu za planinarnje, uplatiti žičaru, ali i da se raspitate za smeštaj i iznajmljivanje drvenih kućica.

Bila sam u Beču i Minhenu  pa sam tada sa društvom svratili na jednodnevni obilazak ali ono što mi je svakako plan je da ponovo obiđem Alpe. Ima odličnih hotela smeštenih na samima Alpima ili i u blizini. Ovo je ujedno i predlog za one koji vole da otputuju na 4-5 dana za 1 maj ili Uskršnji praznik. Takođe imam jaku želju da obiđem Alpe kada su najzanimljiviji a to je zimi kada ih prekrije sneg cele ! Pretpostavljam da je prizor i avantura očaravajuća

Jos jedan pejzaž Vrhovi Alpa Glavni put koji vode do šume na alpima
Idemo na planine da  doživite drugačiji miris proleća.  Osetite zrake sunca, svežeg vazduha i igru boja prirode 

Bloger, putnik, fotograf i make up artist koji voli dobar ukus hrane,vina i kafe...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *