fbpx

Život u ružičastom – Edit Pjaf

Život u ružičastom – Edit Pjaf. La Vie en Rose ( Život u ružičastom) je ujedno i naziv njene najpoznatije pesme koja je  neprestano među 10, najboljih francuskih šansona i standard u celom svetu.

“Vrabac” ili “Klinka” nadimci su poznate šansonjerke Edit Pjaf. Francuska šansonjerka preminula  je 11. oktobra 1963. u 48. godini posle burnog života. Pevala je o siromaštvu, bedi ulice, skitnji, ali i o nadi, poverenju i ljubavima koje nikada ne prolaze.

Edit je imala veoma buran i nimalo lak život evo par činjenica koje možda niste znali:

 • Urbana legenda kaže da je Edit rođena u radničkom Pariskom okrugu Rue de Belleville na pločniku ispod ulične svetiljke, iako neki govore da ju je majka rodila u lokalnoj bolnici koja je upisana u njen rodni list. Malena Edit koja je ime dobila po britanskoj medicinskoj sestri iz Prvog svetskog rata, bila je ćerka barske pevačice Anete Mailard, poreklom iz Italije, i uličnog akrobate Luisa Alfonsa Gasiona.
 • Kako je zbog roditeljskog zapostavljanja bila nesrećna i usamljena devojčica, brigu o njoj preuzela njena baka  Ajča, ali budućoj pevačici ni sa bakom nije bilo bolje. Umesto mleka u bočicu bi joj stavljala crveno vino, a kupanje je za Edit bila prava retkost, baš kao i čista i čitava garderoba.
 • Edit prvovodi svoje detinjsto u boredelu sa prostitutkama i ljudima sumnjivog moralaNaime, njena baka je nakon suprugove smrti otvorila bordel, a kada su upoznale Edit, prostitutke su bile oduševljene novom stanarkom i toplo su je prihvatile. Učile su je svemu i svačmu, a svakodnevno okruženje  njihovim klijentima, barskim pevačicama i kriminalcima, uveliko je uticalo na Editin kasniji životni put.
 • U četvroj godini Edit ostaje bez vida ! Kada je napunila četiri godine, devojčicu su naglo zabolele oči, a naredne tri godine provela je gotovo potpuno slepa. Živela je u mrako sve dok radnice bordela njene bake nisu skupile novac da je pošalju svetilište Lisieux da se pokloni Svetoj Terezi !Ona je tada progleala a njeno kratko slepilo bio je uzrok nekog virusa.
 • Upravo po povratku sa svetilišta nje otac doalzi po nju. Edit odlazi na turneje zajedno sa svojim ocem, koji je svirao i pevao po Francuskim ulicama a ona skupljala novac od prolaznika. Sve dok nisu shavtila kakav moćani glas ima sama Edit. Ubrzo je osmislila i svoj nastup, sa deset godina zarađivala je više od oca. A kada je joj je bilo petnaest, počela je da peva po pariskim ulicama.
 • Njen privatni i profesionalni život bio je pun iskušenja, drama, tragedija – smrt ćerke Marsele u drugoj godini i njene majke pronađene u kanalizaciji posle prekomerne doze droge.
 • Njena velika ljubav je bio bokser Marsel Serdan, koji je poginuo u avionskoj nesreći 1949. godine, kada je krenuo da je obiđe u Njujorku. Ona je za njega pre toga napisala pesmu “Hymne a l’amour” sa zlosutnim stihom “Ako te jednog dana život odvoji od mene…”.
 • Uvek je nastupala u crnoj haljinici , koja i postaje njeno obeležije.
 • Edit Pjaf je paralelno vodila život s neverovatno ciničnim humorom, fantazijama i smejanjem.  Umela je da se izražava kao kočijaš, imala je neverovatne hirove i umela je da prevede svakog žednog preko vode – navodi Belre.
 • Postala je rekorderka u zavođenju, strasti, bolu, ludilu, provokacijama i zanesenosti, napisao je pisac Rober Belre u nedavno objavljenoj biografiji o njoj “Pjaf, francuski mit“.
 • Verska sahrana joj je bila zabranjena, jer se udavala više puta. Nekoliko hiljada njenih obožavalaca je došlo na njenu sahranu na pariskom groblju Per Lašez, gde su sahranjene mnoge poznate ličnosti, i njen grob je jedan od najposećenijih i dan danas. Dok njena biografija kaže da je imala neverovatni magnetizam za muškarce, koji su se često menjali u njenom životu. 
 • Već više od 20 godina pesma “La Vie en Rose” je neprestano među 10, najboljih francuskih šansona i standard u celom svetu.
 • Njene najpoznatije pesme suTu es partout” (1943), “La Vie en Rose” (1945), “Hymne a l’amour” (1949), “Sous le ciel de Paris” (1954), “Les Amants d’un jour” (1956), “Milord” (1959) i “Non, je ne regrette rien” (1960).

 

 • Glumila je u nekoliko filmova, medju kojima “French cancan” iz 1954. godine.

 

 • Godine 2007. urađen je biografski film o njenom životu pod nazivom “Život u ružičastom” (La Vie En Rose) za koji je glumica Marijon Kotijar dobila Oskara.

Smrt ne postoji. Ona je samo trenutak kada prelazite na drugo mesto – govorila je svojevremeno pevačica. 

 

Bloger, putnik, fotograf i make up artist koji voli dobar ukus hrane,vina i kafe...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: