Zanimljivosti sa rajskog ostrvo Sicilija

Evo ih Zanimljivosti sa Putešestvije po rajskom ostrvu Sicilija. Nekako sam ovo ostrvo uvek zamišljala i pored svoje mafijaške istorije Božanstveno sa puno boja, mirisa , ukusa i jeste tako! Evo ih neke zanimljive činjenice o Siciliji , koje su makar meni za 7 dana boravka na ovom ostrvu bili zanimljive !

1.Sladoled za doručak !

Pretostavljate da sam ostjala uvek gladna !

Sicilijanci , jedu sladoled za doručak ! Zapravo kremast dezert u obliku sladoleda a pravo ime mu je ” GRANITA ” ( A to je polu zamrznut desert od šećera, vode i raznih dodataka kao što su jagode, linuma, čoklade i po meni dva najbolja pistaćija i badema !

2. Sicilijanski pistaći je veličine velikog crnog grozda

Pistaći drveće, se uzgaja na celoj Siciliji kao i mirišljavi orašasti plodovi koje naravno koriste za aromu raznih sladoleda ili neke za pesto kao preliv za testeninu ali i o toma u drugom tekstu u rubrici recepti !

3. Kafa je ozbiljno jaka !

Nemoj da se zbunite ako vam ih posluže i malim čašama . Vemom je jaka !

Prepostavljam da većina zna da je Italijanima ispijanje kafe u krvi pa tako ni Sicilijanci nisu izuztak . Na severu ostrva naćićete domaćine koji vole slađi ukus kafe zvanu Arabica , dok će vas jug osvajati jakim i gorčim ukusom kafe koju zovu Robusta . Pa tako da ukolko je vaš ukus blagih , kremastih kafa sa mlekom polako i oprezno jer su ozbiljno jake !

4. Ulične pijace su način života

Prosto ne možete da napustite Siciliju a da neprobate vrtogla ukus ulične hrane ili ne vidte entuzijazam uličnih trgovaca i njihovih gazdi koji stoje sa strane i navijaju za svoje prodavce ! Ulične pijace imate širom Sicilije a najveća je svakako u Palermu ( glavni grad ) pijaca se zove Balero i rasprostranjena je po čitavom kvartu . Uživćete u raznim ukusima, bojama, kupovini i kao što rekoh interasantnom načinu kupovine.

Lokalni specijaliteti koje morate da probate :

  • Cannoli, je poznato sicilijanosko pecivo poznato još i kao zub iz dobro poznaog Godfather (Kum ) .
  • Sfinicione , pecivo u obliku pizze sa debljim kriškama koje se služi sa sosom od paradajza i lukom i sirem .
  • Panelle , hrskavo slano pecivo

5. Mafija je ovde stvarna !

Barem u pokušaju da pitate nekoga ili razovarate sa nekim , čim čuju reč M ili Cosa Nostra (Naša stvar ) namršte se i nerado pričaju o tome , dok istovremeno imate celo selo i muzej Anti – Mafija Još uvek se oseća posledica mafijaškog delovanja na ovom ostrvu dok meštani kažu da ne žele o tome da pričaju i da žele da zaborave mutnu istoriju ostrva .

6. Pazite na Lavu !

Na Siciliji je jedan od najaktivnih vulkana na zemlji ! Koji je bio aktivan 2014 pa zadnji put naravno kad sam ja bila 28 . 09 .19 .

Vulkan je smešten blizu popolarnog letovališsta Taomina i Etne . Vulkan je svakako nezaobilazna atrakcija ako naravno možete da podnesete vurćinu !

7. Odlazak na Ostrvo samo posle 15 Avgusta !

Najskupljaje je avgusta, odnosno prva polovina Avgusta jer tad su svi na kolektivnom odmoru dok 15 08 imaju Settimana di Ferragosto nedelju koja je počinje oko 15 avgusta. Zbog kolektivnog odmora cene smeštaja su mnogo veće ! Prednost ovog ostrva je što je lepo od maja do septembra i sunčano pa možete i van letnje sezone kad je i znatno jeftinije !

Svakako mi ostaje da ispišem najbolje palaže , pokažem fotke, šta i kako obići za 7 dana , napišem recepte ali i kako najjeftinije da dođete do Sicilije ! Sve to što bi smo rekle mi Nišlije će bude!

Bloger, putnik, fotograf i make up artist koji voli dobar ukus hrane,vina i kafe...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *