U srcu meraka !

Putovanje u srcu meraka, a gde drugde nego u gradu Nišu !

Zapravo imala sam to zadovoljstvo da u sradanji sa prijateljicom Jelenom i njenom agenicijom http://www.vikatravel.rs/  ugostim u svom gradu goste iz Požarevca i Kostolca!

Sačekala sam goste na ulazu u Niš,  kod opšte poznatog hotela Nais. Ukrcali se u autobus agencije Petrović turs.Odličan autobus i udobna vožnja, kako stići do njih vidite ovde.

Udobno se smestili i Krenuli dalje po planu agencije Vika travel.

Zatim nam se pridružio vodič Miki koji je našim gostima pričao o bogatoj istoriji grada Niša,   taman sam i ja malo obnovila svoje znanje a i naučila po nešto novo !

Prvo odredište bio nam je  manastira Sveta Petka, na mestu gde počinje zelenilom obojena Sićevačka klisura. Nedaleko od Sićeva i Ostrvice , stotinak metara od puta za Sofiju nalazi se manastir Svete Petke.

Sićevačka klisura je uzan deo doline Nišave između sela Prosek i Ravni Do, duga je oko 16 km i spaja nišku dolinu sa dolinom Bele Palanke.

Klisura je oivičena Svrljiškim planinama sa severa i obroncima Suve planine sa juga.

U sred te lepote prirode oivičene klisurom i planinama , obgrljene bogatim zelenilom nalazi se manastir Svete Petke!

Neverovatan osećaj osetiti mir i tišinu manastira sa pogledom na zelenu i divnu prirodu!

Nakon obilaska manastira, udisanja svežeg vazduha, a i nadam se  da me je bar malo potkačilo prosvetljenje  i krećemo dalje.

Odlazmo do Niške tvrđave, koja je  inače i simobol grada Niša nalazi se i na grbu grada.  Vodič   Miki je strpljivo objašnjavao istorijski značaj Niške tvrđave i znamenitosti koje se nalaze u samoj tvrđavi.

Tvrđava se nalazi  u samom centu grada na  desnoj obali reke Nišave i prestavlja spomenik istorije i kulturnih dešavanja grada Niša.

U tvrđavi se održavaju mnogi festivali poput Filmskih sustreta, Nisomnie , najvećeg internacionalnog đžez festivala i horske svečanosti.

Istoriski ona je jako bitna za grad , počinje još iz  vremena Turske vladavine Balkanom. U tvrđavi se nalaze se i ostaci građevina koje datiraju još iz antičkog i vizantijskog perioda, pa su čak u njenoj blizini pronađeni i tragovi iz praistorije.

U njoj možete videti dosta simobilike i građevne iz različitih perioda, prvi od njih po ulasku koji može da se vidi sa leve strane je  HAMAM ili ti tursko kupatilo još iz 15 veka. Do skora je tu bio neki restoran sa treš muzikom ali hvala Bogu zatvoren je !

Dalje od njega na gore sa desne strane nalzi se suvenirnica a u sklopu nje je umetnički paviljon koji je nekada bio Arsenal.

Bali Begova đžamju, poznata i kao Reis-efendijina i Burmali-džamija. Jedna je od dve preostale džamije u ovom gradu i jedna od deset sagrađenih u Tvrđavi a jedina je sačuvana, iz periodu Osmanlijskog carstava u tvrđavi.

 

Arheološki nalazi, osim objekata iz turskog perioda otkriveni su i ostaci iz vremena praijstoriskog, rimskog vizantijskog i srednjeg perioda.

U srcu meraka !

Letnja pozornica, predstavlja svojevrsni kulturni centar tokom leta. Pozornica je sagrađena 1957. nalazi se sa desne strane od ulaza u tvrđavu. Na letnjoj pozornici se tradicionalno održavaju manifestacije Festivala glumačkih ostvarenja- Filmski susreti, Horske svečanosti …

Pored bogatog istorijskog značaja i kultunih dešavanja u tvrđvi se nalaze mnogi kafići, održavaju se  tokom leta mnoge žurke, a posebna zabava za najmlađe ali i za nas je vožnja turističkim vozićem .

Nakon naših putešestvija po niškoj tvrđavi odliazimo šetnjom kroz grad Niš. Do trga kralja Milana , ili ti što bi rekle nišlije kod konja. Centar grada i slobodno razgledanje grad.

Odlazak na pljeske i ukus meraka,  na koktel u kafiću DNEVNA SOBA.

Dnevna soba, je mesto na kojem će te se osećati domaće uz prijatnu atmosferu, probati odlične koktele i slušati odličnu muziku !

Možete ih pronaći na fb stranici ovde

Vinski Podrum Malča 

Konačno odlazimo da probamo i okusimo ukus vina i još malo meraka  !

Fenomenalan ambijent i atmosfera , divno dvorište i još ukusnije vino !

Imali smo tu čast da pogledamo kratak fiim o nastanku i pravljenu amfora , zatim Nemanjića kuća  podrum sa drvenim bačvama u kom se proizvode rujna vina,

Srpska kuća sredine XX veka – podrum u kome se vina neguju u betonskim fermentorima – gde možete probati crveno poluslatko vino Kalča, negovano po staroj niškoj recepturi,

Rimska kuća – podrum sa amforama je najveća atrakcija koja će vas vratiti u daleku prošlost, u srce vinske priče gde možete probati vina kakva je pio i sam Car Konstantin Veliki.

Savremena Vinarija – gde se vina neguju po najsavremenijoj tehnologiji u inoks fermentorima, iz kojih se rodila premium linija koja nosi naziv ANONYMUS.

Kruna vinskog komplesa Malča, restoran u rimskom stilu gde vam je uživanje na terasi okruženoj vinogradom !

Mora da se oseti ovo vinsko putovanje koje zaista budi sva čula !

Kako najlakše stići do vinskog porduma Malča pročitajte ovde

Tu  je kraj našim putešestvijama po Niškom meraku.

Kao što i sami znate da nas svako putovanje uči nekim novim stvarima, stičemo nova iskustva ali i poznanstva ! Ja  sam tako  na ovim putešestvijama po rođenom gradu,  upoznala divnu koleginicu blogerku Renatu Minić iz Kostolca . Njen blog je ,, OD KNJIGE DO DUŠE,, Provešće vas kroz divan svet knjiga i književnosti na jedinstvni način !

Svako putovanje mi je drago i uzbudljivo a poseban je osećaj putovati sa drugim ljudima u rođenom gradu !

Bloger, putnik, fotograf i make up artist koji voli dobar ukus hrane,vina i kafe...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *