fbpx
Transilvanija- Dvorac grofa Drakule i još po neka priča  !

Transilvanija- Dvorac grofa Drakule i još po neka priča !

Transilvanija- Dvorac grofa Drakule, i još po neka piča !

Pa da krenemo redom !

Mislim da je ovo nešto što bi morala svaka mlada osoba ili osoba koja je željna avanture, dobrog provoda da vidi i obiđe!

To sam i rekla u zadnjem Vlogu koji možete videti ovde !

Svake nedelje izbacivaću neku novu masku ili makeup !

Svi koji žele da obiđu ovu destinaciju Transilvaniju preporučujem   baš u periodu kada se obeležva čuvena noć veštica, odnosno sam kraj oktobra ! Kada budete otišli i doživeli shvatićete zašto ovu destinaciju imaju mnogi putnici na svojoj listi putovanja !

 Cela ova polemika oko toga da li treba ili ne treba da se obeleži noć veštica me inspirisala da podelim sa vama iskustvo iz divne Rumunije.  Srbovanje ostavljam za neki  drugi put a i čim neko počne da mi priča o tome ko sam, koje je moje poreklo i koje sam ja vere shvatim da se uglavnom iza toga krije šipak ! Jer meni ne treba niko da mi kaže da sam Srpkinja, koja je moja slava i jezik  .   Baš zato što poštujem svoje , poštujem i tuđe i da malo više poznajemo svoju veru i sebe poštovli bi i tuđe ! Znate onaj hemijski proces ne znanje reflektuje strah a strah mržnju!

Mogu Vam reći da je mnogo cool ceo taj trip sa grofom Drakulom, dvorcem i pelepim gradićem  Brašovu !  Davno sam išla u Transilvaniju ali evo i šta je to tako cool u na ovom putovanju !

  1. Mnogo nas gotive Rumuni i baš su ljubzni !
  2. Gradiću Brašov, koji  je mnogim punicima za Transilvaniju polazna tačka.  Prelepe  stare obojene fasade, prečist  centar grada, mnogobrojni  turisti i poznanstva .
  3. Diskoteke kakvih nema Srbiji ! U to budite sigurni da ćete doživeti najbolji provod i žurke ! Zato je i  grad Brašovu postao nezaobilazna destinacija u obilasku Rumunije !
  4. Dvorac Peleš ! Fascinantan dvorac, jedan od lepših koje sam videla ! Peleš se nalazi u Sinaji, nekih 40 km od Brašova   tu je svojevremeno živio i kralj Karl I. Čitavo zdanje izgrađeno je od kamena, opeke, mermera i drveta i u njemu se nalazi preko 160 soba. Peleš je objektivno lepši nego Bran. Renesnansniji, moćniji ali, svi u Transilvaniju ipak idu zbog Drakule!
  5. Drakulin- Bran,  ovde je sve nakako obavijeno misterijom ! Zaista je dvorac dušu dao za snimanje horora kako bi ja tu oragnizovala noć vešticca i maske ufffff  ! Vratite se u vremena okrutnog vladara Vlada Cepeša, po kome su snimani mnogobrojni filmovi i koji je postao simbol vampirizma. Zamak na steni izgrađen od strane tevtonskih vitezova bio je tamnica svirepom grofu Drakuli, junaku istoimenog romana Brama Stokera. U ovom zamku živela kraljica Marija Edinburška, majka srpske kraljice Marije Karađorđević!

MALO POZNATE PRIČE !

Ko je uopšte Vlad Cepeš?

Priča o Vladu Cepešu počinje  još sa carem Svetog Rimskog carstva, Žigmundom Luksemburškim, koji je 1410. godine osnovao tajno društvo pod imenom „Red zmaja“. Kako kažu, ovo društvo kreirano je sa ciljem da služi očuvanju hrišćanstva. Da bude bedem odbrane od Osmanlija koji su imali sve veće inspiracije ka ovom delu sveta.

Na grbu društva se nalazio zmaj sa raširenim krilima, kao i krst. Vlad II, vojvoda Vlaške, primljen je u Red 1431. godine zbog svojih zasluga u borbama protiv Osmanlija. Ulaskom u Red, dobia naziv Drakul, što u prevodu sa rumunskog znači „zmaj“. Međutim, ova reč na lokalnom jeziku ima i jedno drugo značenje. “Đavo”. Podatak koji će se kasnije Stoker uklopiti  u priči o Drakuli.

 1431. godinu. Te iste godine kada je primljen u Red Zmaja, vojvoda Vlad II Drakul je postao i otac malom Vladu III, odnosno Vladu Cepešu, junaku naše današnje priče. Kako se u starorumunskom jeziku sinu ili kćeri dodaje sufiks “a”, on tako dobija ime Drakula, sin od zmaja (đavola).

U bitkama kasnije, Vlad koristi znanje koje je dobio od Turaka, pošto je sa 14 godina poslat kao taoc osmanskom sultanu . Tu provodi naredne četiri godine, gde ga uče svim mogućim metodama mučenja i mnogi danas smatraju da je jedan od razloga njegove brutanosti bio upravo to! Smatra se da je tu naučio metodu da svoju protivnike kažnjava nabijajući ih na drveni kolac, te zbog toga je dobija i nadimak Cepeš (nabijač, probadač). Podaci kažu da je u bici kod Trgovišća, nabio više od 20.000 turiskih vojnika na kolac.

Brem Stoker i knjiga o  Drakuli !

Ali ono što je zanimljivo je da sam Stoker, nikad nije vidio ovaj zamak! On čak nikada nije ni bio u Rumuniji. Razlog zbog čega je on uzet  kao dvorac Drakule je iz razloga što najviše podsjeća na zamak opisan u romanu.

Tu je još jedna činjenica koja kaže da je Vlad Cepeš, tj. grof Drakula jednu noć proveo u njemu. Ali ni to se ne zna sa sigurnošću !

Kao štto rekoh mnogo je minsterije u ovom dvorcu i priiče bezane za njega !

 Nije sve kao po knjizi !

Osim mešanja istorijskih činjenica,  Stoker je na svoju ruku uradio i još neke promene. Svi znamo da je grof Drakula iz Transilvanije, te da je urađen po liku Vlada III Tepeša, ali Vlad u stvarnosti nije iz Transilvanije, nego iz Vlaške.

Noć Veštiva

Noć veštica, se tu i tamo prepliće sa Vlaškom tradicijom ali zbog cele priče koja se uklapa sa drakulom, vešticama i dvorcima odlazak u Transilvanuju za noć veštica je jedan od boljih putovanja koje možete da imte !

Pogotovu u gore pomenutom gradiću Brašovu, gde zaista ima diskoteke koje kod nas nema pa čak ni u Beogradu ! Videćete mnoge originalne maske! Što samih  meštana,  tako i turista gde se svako trudi da napravi što originaliniju masku za to veče i ozbiljno i  dobro se provede! Provod za male pare , pod najstaršnijim maskama , odličnom muzikom ! Spremite najkreativnije kostime, dobru energiju i krenite na najpopularnije putovanje !

Morate staviti ovo putovanje na svojoj listi ukoliko ste sličnih interesovanja kao ja . I ukoliko ste željni avanture, novih poznanstva  i dodajte još šta još želite !

Ovu avanturu sebi možete priuštiti za male pare pa Bogami možda i za menje nego u Beogradu ili Novom Sadu!

Ja vam za ovaj obilazak i u opšte za Rumuniju preporučujem Vikatravel

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: