fbpx
“Oduvek sam znao da sam zvezda. A sada, se ostatak sveta čini mi se slaže sa mnom ” –  Freddie Mercury

“Oduvek sam znao da sam zvezda. A sada, se ostatak sveta čini mi se slaže sa mnom ” – Freddie Mercury

Upravo tako , kao što  u naslovu piše  “Oduvek sam znao da sam zvezda. A sada, se ostatak sveta čini mi se slaže sa mnom  ” – Freddie Mercury.

 Zaista je bio  jedan od retkih zvezdi koja je ušla u istoriju kao jedan od najvećih frontmena  rock benda ili čak bilo kog žanra muzike. Mali je broj muzičara koji je ostavio toliki trag na kulturi kao što je ostavio Fredi Merkjuri!

Vrlooo mali broj ljudi je imao taj osećaj za performans kao što je to imao Fredi , takođe jedan od retkih sa takvim rasponom i bojom glasa!

Dakle evo ga spisak činjenica o čoveku koji je pomerao granice! Freddie  je jedna od retkih zvezdi koji je doživeo svoju ogromnu  popularnost još za života

  1. Freddie je bio nešto više od lice benda 

Naime on je osmislio i dizajnirao grb benda, koji  je sastavljen od zodijačkih znakova čitavog benda – dva lava koji predstavljaju Džona Dikona i Rodžera Tejlora, rak koji je zodijački znak Brajana Meja, i dve vile koje su predstavljale Fredijev znak, devica. Naravno, slovo Q i kruna označavaju ime benda, a feniks štiti čitavu stvar.

     2. Bio je vrlo stidljiv

Iako je ostao upamćen po ekstravagantnosti na sceni, u privatnom životu je bio stidljiv .  “U stvarnom životu niko nije poznavao Fredija”, jednom je rekao Rodžer Tejlor. “Bio je stidljiv, nežan i ljubazan. Nikada nije bio onaj Fredi sa scene”.

    3.Obožavao je mačke

Obožavao je mačke i u jednom trenutku je imao 10 mačaka. Čak je imao album i pesmu (Mr. Bad Guy) koje je posvetio svojim mačkama. A pesmu Delilah je napisao za svoju omiljenu mačku.

  4. Radio je kao nosač prtljaga na aerodromu

Pre nego što je postao jedan od najpopularnijih pevača u istoriji muzike, Merkjuri je držao nešto manje glamuroznu poziciju – nosač prtljaga na aerodromu Hitrou (Heathrow). Kako bi proslavili Merkjurijev 72. rođendan, nekoliko nosača prtljaga na aerodromu Hitrou odvojilo je svoje vreme 5. septembra, kako bi zabavilo putnike koreografijom iz poštovanja prema svom bivšem kolegi.

  5. Jedna od njegovih oznaka je bio mikrofon bez donjeg dela stalka

U ranoj fazi benda, negde na sredini nastupa, Fredijev stalak za mikrofon se prepolovio. Umesto da ga zameni, Merkjuri ga je koristio takvog kakav jeste. Kasnije je nastavio da upotrebljava takav stalak za mikrofon.

6. Sudar titana započeo je David Bowie

Pre nego da dobijemo najbolju pesmu svih vremena i najslušaniju,  dva muzičara tada ne baš tako slavna se nisu ni poznavala sve dok Bowie nije pozvao Freddia i tako zajedno napisali jedan od najvećih hitova svih vremena “Under Pressure” Maratonsko sviranje i snimanje u “miksu” sa konzumiranjem vina i kokaina trajalo je nekoliko dana. Bouvi je insistirao da on i Fredi snime vokale odvojeno, kako ne bi čuli jedan drugog, što ovoj  pesmi daje na značaju i  još više je čini posebnom  . Bouvi i Fredi ovu pesmu nikada nisu izveli uživo.

7. Rođen je kao Farok Bulsara (Farrokh Bulsara)

Farok Bulsara se počeo predstavljati kao Fredi dok je bio u internatu za dečake, Sveti Petar u Mumbaju. Zvanično je promenio svoje ime u Fredi Merkjuri (Freddie Mercury) oko 1970. godine, kada je formirana grupa Kvin (Queen).

8. Rođen je u Zanzibaru

Merkjuri je rođen u Stoun taunu, delu grada Zanzibara u današnjoj Tanzaniji. Njegova porodica se preselila tamo kako bi njegov otac mogao da nastavi svoju karijeru u Britanskoj kolonijalnoj kancelariji. Odrastao je između Zanzibara i Indije pre nego što je prešao u Midlseks u Engleskoj, kada je bio tinejdžer.

9.Imao je raspon glasa od četiri oktave

Dok je govorio bio je u rasponu baritona, ali većina pevanja je bila u tenoru. Tim naučnika je 2016. godine odlučio da proučava Merkjuriev glas. Među mnogim zaključcima do kojih su došli je da su se Fredijevi vokalni akordi premeštali brže nego kod prosečne osobe. Takođe, grupa austrijskih, čeških i švedskih naučnika sprovela je istraživanje, koje je objavljeno u “Logopedics Phoniatrics Vocology”, a na osnovu kojeg je Fredi najbolji pevač svih vremena.

10. Kraljevsko druženje 

Princeza Dajana izlazila je  sa Fredijem i njegovom ekipom, u periodu kada je imala problema u braku sa Čarlsom. Fredi je rekao Dajani pošto je bila utučena zbog trzavica u braku , a i priča se da su se nih dvoje dosta družili Fredi joj je rekao “Hajde mala, izađi, zabavi se malo”. Za princezu  Dajanu bilo je nemoguće “opušteno” da uđe u bilo koji klub, Fredi je bio taj koji je predložio da se princeza maskira u muškarca i izađe na jedno mesto gde izlaze gejevi. Dajana je sa oduševljeno prihvatila ideju, a posebno se oduševila “slobodom” koju je spoznala, jer je mogla da naručuje piće na šanku, kao sav običan svet.

11.“Bohemian Rhapsody” – numera veka 

Fredi je ovu pesmu napisao 1975. godine i u to vreme “Bohemian Rhapsody” je važila za najskuplju i najduže snimamu numeru ikada. Ona se našla na četvrtom albumu ove grupe  “A Night at the Opera'”. Strani mediji su pisali u to vreme da pesma zapravo govori o pevačevim traumama iz detinjstva. Fredi to nikad nije potvrdio, već je kratko rekao da je “to pesma o vezama”.

12.Living on my own

Living on my own, je najpoznatija solo pesma Freddia , pored toga pesma je poznata po provokativnom spotu. Naime u spotu su snimci sa njegovog 39 rođendana iz Munchena sa svojim prijateljima dok su  veći broj zvanica činili transvestiti iz Minhenskih klubova. 

13, Nije želo da se zna gde je sahranjen 

U svom testamentu, Fredi je svojom poslednjom voljom obavezao svoju bivšu verenicu Meri Ostin da se pobrine za pepeo i nikada javno ne saopšti šta je uradila sa urnom.

14. Otrkio je da ima sidu samo jedan dan pre nego što je preminuo

Merkjuri i njegov menadžer su izdali izjavu koja potvrđuje da Merkjuri ima sidu, jedan dan pre smrti.

15. Koncert za Ginisa

Pola godine nakon Fredijeve smrti, bend je organizovao tribute koncert na londonskom stadionu Wembley. Sva zarada išla je u dobrotovorne svrhe, organizaciji za borbu protiv AIDS-a, fondu “Mercury Phoenix”. Koncert je ušao u Ginisovu knjigu rekorda i smatra se najvećim dobrotvornim rok koncertom ikada.

Svima je dobro poznato barem ljubiteljima grupe The Queen  da se od 1 novembra daje film o životu Freddie i nastanku grupe The Queen . Kritike su različite a ja lično   mislim da Fredi zalužuje više i bolje! Ali pogledajte film pa javite kako vam se čini !?

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: