Mali saveti za veliku Barselonu !

Par malih saveta za veliku Barselonu, nikad nije na odmet . Glavni grad Katalonije je svakako veliki , bučan i veoma živopisan . Sigurna sam da baš nikome neće biti dosadno i da će svako pronaći po nešto za sebe !

Šta sve možete vidti, kako se snaći , šta probati od hrane i pića nalazi se u rubrici recepti a putopis je ovde

SAVETI

1.Nije baš obavezn ulazak u ” Sagrade Familia ”

Sagrade Familia je svakako fascinantna i ostavlja bez daha! Ali ogromn je red za ulazak u crkvu , ja sam imala tu sreću da mi je prijateljica koja živi u Barseloni rezervisala kartu preko neta . Ona je to mogla da uradi jer je imala otvoren račun u Španskoj banci i nije plaćala provizju. Inače bih čekla red celog dana . Unutrašnjost je lepa dok se veći deo još uvek gradi , pa samo razgledanje i nije Bog zna šta osim ako niste podkrepljeni znanjim iz arhitekture .

Daleko bolji pogled je sa brda Tibidabo ili Kolumbovog spomenika . Uštedećete oko 30 eura za ulazak i noge od stajanja ! Fascinantna je i spolja ova lepotica urezaće vam se zauvek u sećanju ! Moj savet je bolje da za taj novac platite vozić do brda Tibidabo ili za žičaru sa koje možete videti celu Barselonu !

2. Ulični umetnici nisu prosjaci !

Kad ih budete videli bićete očarani kostimima i performansima ! Uglavnom se nalaze u La Rambli . Kad ih vidite obavezno zasatanite oduševićete se ali i ubacite novičić bez zahvaljivanja . Oni su tu da rade i izvedu svoju umetnost i magiju najbolje što umeju . Ako vam se neko ne dopada produžite dalje ima ih mnogo a ako ste već stali da odgledate ubacite novičić a pogotovo ako se fotkate sa njima , ne zalićite se na prvu jer u La Rambli ih ima mnogo !

3. Bez šetnje u kupuaćem po gradu ili umotani u peškir

Barselona je najveći grad u Kataloniji i prava metropola puna razlika ali to ne znači da treba suvgde i po ceo dan da budete u kupćem !

Nemojte po ceo dan da budete u kupaćem i gumenim papučama jer možda poželite da svratite u neki restoran ili muzej u ostalom sami građani i meštani Barselone nisu baš oduševljeni da po ceo dan gledaju vaše genitalije. Ostavite to za plažu , Brselona je metropola veliki grad sa plažom tako da letovanje u Barseloni nije samo plaža – kuća mnogo toga ima u Barseloni !

4. Plaža

Plaža Barceloneta je nadaleko poznata što zbog stalnog slikanja za razglednice, što zbog raznih spotova a najviše zbog svojih dugačkih peščanih plaža. Ovde možete svašta naći od profesionalnih masaža do onih kinsekinja na plažama, performanse, nudističku plažu (rekla bih iz nekog mog ličnog iskustva jedna od boljih u evropi) . Bitno za Barcelonetu je da je na svim plažama zabranjeno korišćenje sapuna! Svakako ne preporučijem gradsku plažu što zbog luke koja je blizu , što zbog đžeparoša kojih ima dosta na gradskoj plaži ! Ako posećujete plažu svakog dana idite južnije a tu vam je i metro do Costa Brave ili Ljoret , Sitges (Moj lični favorit ako nekog zanima ) gde imate prelepe plaže !

5.Đžeparoši !

Da u Barsloni ih ima dosta đžeparoša i zaista su nevidljivi i neuhvatljivi. Najviše ih ima u metrou pa bez dužeg zadržavanja i onih turističkih pitanja ” samo da vas pitam ” Lepo se raspitajte pre ulaska u metro gde staje, kuda vozi , pogledajte mapu i pratite tablu u metrou ili mapu gde da siđete . Jer dok vi nekog pitate neko će u isto vreme pitati vaš novčanik, telefon , pasoš ! ( Mada kažu da se zadnje 2 godine dosta smirila situacija ) Bez pitanja i dužeg zadžavanja ukoliko ste sami a ukoliko ste u grupi bez odvajanja !

Bloger, putnik, fotograf i make up artist koji voli dobar ukus hrane,vina i kafe...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *