LIoret de Mar za kraj obilaska Katalonije

LIoret de Mar za kraj obilaska Katalonije baš tako ! Za kraj moje putešestvije po Kataloniji upoznajem vas sa mediteranskim cvetom Katalonije  LIoret de Mar.

Ne znam da li imam nešto mnogo da vam ispišem za ovaj mediteranski gradić. Nije me ostavio bez daha kao Sitges ili Figueres, ali su me zato oduševile plaže u LIoretu i klopa !

Nisam ovde provela više od tri dana, pa ne dolazim sa nekim impresijama kao ostali Srbi, možda zato što i nisam baš merodavan vodič kroz ovaj mediteranski gradić na severnoj obali Španije.

Ali evo par mojih utisaka sa ovog kako ga Španci nazivaju „cvetom Katalonije“.

Već sam napomenula da su me ovde plaže ostavile bez daha. Što zbog savršeno plave boje mora, belog peska i odlično očuvane živopisne prirode. Ovaj ambijent plaža bio je savršen za mene. Svakog dana sam priuštila sebi zadovoljstvo da izmeditiram kraj mora uz prijatnu klimu dok sunce polako zalazi.

Upoznavajući plaže ovog „cveta Katalonije“ odmorila sam dušu i telo.
Plaža koja je atrakcija ovog mesta je svakako plaža Lloret. Plaža je dugaćka 1630m, kristalno beli pesak i azurno plava boja mora. Ova plaža takođe važi za jednu od najčistijih plaža u Kataloniji. More je ovde zaista savršeno!

Moram priznati da ima nesto što mi se nije dopalo na ovoj plaži, a to su brdo onih atrakcija na vodi.
Ali ako želite nešto više od plivanja, imate i tu mogućnost ili ako ste sa decom (njima će svakako to biti interesantno).


Plaza Fenals, je 1km je južno od grada. Upola je manja od glavne i druga po veličini. Izuzetno prijatna i bez gomile turista (Olična plaža za meditiranje, yogu ili za šetnju kraj mora).


So Boadella , je malo dalja plaža na jugu, takođe peščana i okružena zadivljujućom prirodom. Ova plaža je otvorena za nudiste, čisto da se ne iznenadite ako se nađete sa nekim „golaćem“ u moru.  🙂


Cala Llevando, je plaža sa Camping mestom. Pa u koliko ste pravi avanturista i istraživač imate i tu opciju. Plaža se nalazi severoistočno od Lloret de Mar, ka Francuskoj granici.
Canyet de Mar, su zapravo dve plaže jedna do druge. Ove plaže su takođe otvorene za nudiste. Malo su udaljene od Lloret de Mar oko 25 km, pa morate busom ili rent a car-om. Da, ovo je plaža koju sam pomenula u blogu „da li je u XXI veku sramota biti nudista?“.


Verujte plaže, ambijent na plažama, čistoća kao i očuvana priroda ostaviće Vas bez daha!

Ako ste ljubitelj noćnog života i zabave, voli te da ispijate koktele na plaži onda ste na pravo mesto. Svi hoteli, dobro skoro svi su smesteni u centru grada. Pa vam je buka zagarantovana. Lloret je takođe prepun restorana, kafića, diskoteka za svačiju dušu i dzep.

Ovde sam jela preukusni Španski kolač Churros, koji je mešavina princas korofni i baklava, koji se služi se uz topljenu čokoladu. Takođe sam ovde pila jedan od najboljih koktela (recepti za ove poslastice stižu  u rubrici recepti) Da napomenem opet da sam  u LIoretu jela već spomenuti kolač , koji se  već nalazi u rubrici recepti ,, Tarta de manzana,, (Kolač od Jabuka).
Grad je prepun malih zanatskih radnjicama, suvenirskih prodavnica, zlatara … Malo me je doduše ceo grad i ambijent podsetio na dane, kad sam kao mala išla sa roditeljima na more. Znate one varijante šetnje na korzou uz piće dva i sutra deja vu, dakle opet isto… Ne znam kako vi gledate na to, ali ja ne volim taj vid letovanja.

Španci kao Španci i u ovom mestu su jako ljubazni. Sam grad je lep i čist. Kao što rekoh imate šetalište pored mora sa palmama, dakle ništa što već nije viđeno.

Ono što bih izdvojila, kao nešto što morate videti je Crkva St. Roma. Izgrađena 1522 god. a obnovljena početkom XX veka. Crkva je izgrađena u stilu romantizma i ima prelep park.


Groblje indijanaca: Ovo je veoma interesantno i preporučujem svakom ko se nađe u Lloretu da poseti ovo mesto. Zbog toga što se čuvaju unikatne skulputure koje predstavljaju veoma interesantnu i bogatu kulturu Indijanca.


Sve u svemu u Kataloniji nema mesta dosadi. Ako ste avanturista i uzivate u prirodi i istraživanju iste, onda je Lloret de Mar pravi raj za vas. A kada i ako vam dosadi ovo mesto, imate odlične linije busa i pravac Barcelona ili Figueres.

Zapamtite „ONCE A YEAR, GO SOMEPLACE YOU NEVER BEEN BEFORE“

Bloger, putnik, fotograf i make up artist koji voli dobar ukus hrane,vina i kafe...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *