Letnje Jazz Putešestvije -Nišville 2019

Konačno kreću još jedne Letnje Niške Putešestvije kroz Jazz i grad Niš !

Posle nekoliko letnjih festivala po Srbiji a o kojima smo mogli da čitamo danima , nekako najmanje se čini da je Niški festival Nišville najmanje zastupljen . A koji se takođe tradicionalno godinama unazad održava u Nišu i Niškoj trvđavi .

Pa stoga krećemo na još jedne Putešestvije kroz Jazz i grad Niš . Jedini dani u godini kad grad Niš postaje deo Sveta !

Spektakl u samom startu !

Pet big bendova sa ukupno sto muzičara postaviće nezvanični svetski rekord izvodeći zajedno poklon kompoziciju Duška GojkovićaNisville Jubilation” na otvaranju ovogodišnjeg 25. festivalskog izdanja Nišvila 8. avgusta 2019. godine.

Zajedno će nastupati big bendovi iz Niša pod vođstvom Dragoslava Petrovića, Buenos Airesa kojim diriguje Gustavo Firmenich, Čakoveca sa Mario Jagecom, Blagoevgrada sa Borisom Janevim i internacionalni tridesetočlani orkestar sastavljen od srpskih, italijanskih i albanskih mladih muzičara. Proslavljeni pijanista Lari Vučković iz San Franciska, ovogodišnji dobitnik Nagrade Nišvila za životno delo, gitarista Sandro Zerafa, direktor Malta džez festivala i poznati italijanski saksofonista Enco Favata, direktor “Santa Galura” džez festivala na Sardiniji. Kao šlag na torti krz ove jedinstvene Putešestvije kroz Jazz na finalu dirigovaće naš proslavljeni gudač Stjepko Gut ! Svi zajedno izvešće konpoziciju Nisville !

Zaista jedinstveni spektakl u srcu grada Niša na Niškoj trvđavi

Drgi na listi Putešestvija je kao onaj spektakl na početku tako i na kraju !

Bob Geldof ! Osnivač “Live Aid-a” prvi put nastupa u Srbiji !!!! Najpoznatiji svetski humanitarac , rođen u Irskoj. Nakon novinarske karijere u Kanadi , vraća se u Irsku gde i 1978 postaje pevač u bendu “Boomtown Rats” koji je, iako nastao u prvim godinama ekspanzije novog talasa i koji mnogi i danas karakterišu kao punk grupu – u muzičkom smislu bio kompleksniji od inicijalnog “prangijanja” punk pionira .

Hipnotički Bliskoistočni Trance – Yosssi Fine & Ben Aylon Trio na Nišvilu

Izraelski sastav koji predvode čuveni basista, gitarista, kompozitor i producent Yossi Fine, nekadašnji saradnik Davida Bowiea,  muzičar i producent sa nekoliko Grammy nominacija,  i bubnjar Ben Aylon – nastupiće prve večeri Nišvilla u četvrtak 8. avgusta. Sastav upotpunjuje klavijaturistkinja i basistkinja Sharon Mansur.

JO MERSA Marley !!!

Ovog puta kroz Putešestvije Rege zvuka provešće nas Mersa Marley koji nastavlja porodično nasleđe jednog jedinog Boba Marlija ! Nišville jazz festival i 2019. godine nastavlja tradiciju da u glavnom programu predstavi velikane rege muzike sa svetske scene . U petak, 9. avgusta, prvi put u Srbiji nastupiće rege zvezda u usponu i naslednik porodičnog Marley muzičkog nasleđa, „JO MERSA MARLEY!

Iznenađenjina nikad kraja ali i jedno lepo osveženje na festivali Hip – Hop Stage !

Posebno sam uzbuđena zbog ove novine se zadnjih godina se totalno ložim na hip hop muziku i tekstove i mislim da mi imamo jednu od jačih scena hip hop – a ovde u našem regionu koja može rame uz rame da stane sa svetskom scenom !

Hip Hop stage biće pozicioniran na lokaciji Midnight Jazzdance bine na severnom bedemu niške Tvrđave pored nekadašnjih umetničkih ateljea, a uz poznate “hedlajnere” nastupiće i mlade snage niške i beogradske rap scene, koji u svom muzičkom izrazu prezentuju fuziju rap muzike sa jazz, funk, soul, rock i srodnim muzičkim pravcima.

Da umalo da zaboravim nisam u opšte mišljena da kritikujem šta će ovaj ili onaj muzičar na Nišville , pa kako to nije Jazz bla, bla … Bluz je imao znatan uticaj na Američku i zapadnu muziku, a kasnije su se iz bluza razvili žanrovi ragtime, Jazz, rhythm i bluez, rock, hip-hop i pop… (Što bi se reklo mame svih muzika su bluz i jazz ).

Svi su dobro došli a ko voli Jazz ima ga i te kako a uz to može uživati i uz druge pravce nastale iz Đzeza !

Ceo program festivala možete videti na njihovom sajtu ovde

Kao i utiske kako je bilo nekih ranijih godina ovde

Vidimo se na Tvrđavi u Nišu od 8 Avgusta i nadam se da će svi koji su došli u Niš na njihove Putešestvije pre svega uživati u dobroj muzici , carskom gradu Nišu , Tvrđavi , Đzezu i rakiji !

Vidimo se !

Bloger, putnik, fotograf i make up artist koji voli dobar ukus hrane,vina i kafe...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *