Lepotica sa Dunava – Bratislava u 11 koraka

Lepotica sa Dunava, Bratislava u 11 koraka, za jesenje putešestvije jedna laganja šetnja. Kroz srednju evropu, gde sam uživala u Slovačkom zamaku, hrani i pivu.  Svaki moment ovog putovanja je bio pravo uživanje za mene.

Obići Bratislavu u 11 koraka je svakako malo razloga, jer Bratislava ima mnogo toga za videti i probati ali ovo je ono što bi se reklo must see !

Bratislavu pamtim po prelepoj arhitekturi , osećaju očuvanog  duha prošlosti i istorije kombinovan sa modernim vremenom , puno zanimljivh statua za svaku ćete čuti neku zanimljivu priču  !

Dobra klopa, odlična piva , jeftin provod, odlična domaća vina , kuća slatkiša , lepim i ljubaznim ljudima  !

Evo kako kreću Putešestvije po Bratislavi u 11 koraka !

Ovog puta krećm sa Niškog aerodroma Konstanin Veliki  ! 🙂 Do Bratislave pa do Beča i nazad … Danas hvala Bogu radi Niški aerodrom  koji nije u rangu nekih svetskih aerodroma ali ima i poseduje više nego dovolje uslove za neke kraće relacije .

Pa tako zaista za male pare možete rezervisati kartu. Recimo povratnu kartu do Brtaislave možete kupiti i za 18 eura! Možete ovaj let iskoristiti da stingnete i do drugih destinacija. Prva destinacija koja vas vodi dalje od Bratislave je naravno Beč, koji je od Bratisle udaljen svega 60 km.

Ne bih Vas davila pisanjem o tome kakav je njihv standard, sniženja i radnje, sređene ulice bez rupa , kvalitet hrane i kako je hrana tamo mnogo kvalitetnija i jeftinija nego ovde.
To uglavnom svi znamo gde oni žive a gde mi . Pisaću isključivo kako je nama bilo, šta obavezno videti, gde je dobra klopa…

Ako želite da upadnete u neku od priča srednjovekovne kulture sa dvorcima, zamkovima i vitezima, onda je glavni grad Slovačke, Bratislava pravi izbor! Pogotovu u jesen kada još više njena dobro očuvana arhitektura srednjovekovne kulture dolazi do izražaja…

Za mnoge Bratislava je smo usputna stanica do Beča, Mađarske ili Češke… Međutim ja sam se zadržala u Bratislavi malo duže i utisci su da se radi o jednj pravoj hladnoj lepotici sa Dunava koja ima dosta da vam pruži kao turisti.

Do duše nije cela Bratislava tako očaravajuća pa zanemarite ono sivilo i one zgrade dok ne stignete do samog starog grada. Gde je totalno opuštena atmosferom, koja verodostojno prikazuje autentičnost Slovčke tradicije, sa Austrougarskim baroknim stilom. A sve to je skladno upakovano sa današnjim moderni vremenom .

Prijateljica i ja bile smo smeštene u Elizabet old towen hotelu koji možete rezervisati na ovom linku https://www.booking.com/hotel/sk/elisabeth-old-town.sr.html?aid=376363;label=booking-name-MAwwjickQVoQNs4vmbOhyQS67284973878%3Apl%3Ata%3Ap1%3Ap21%2C533%2C000%3Aac%3Aap1t1%3Aneg%3Afi%3Atiaud-146342137510%3Akwd-65526620%3Alp9067611%3Ali%3Adec%3Adm;sid=d17fcbdae344e75bfc1f2aa633e1ae72;checkin=2017-12-08;checkout=2017-12-09;dest_id=-840999;dest_type=city;dist=0;group_adults=2;group_children=0;hapos=1;hpos=1;no_rooms=1;room1=A%2CA;sb_price_type=total;soh=1;soldout=0%2C0;srepoch=1511165045;srfid=aeba73367a2f98e2a88b5c05df564f72bbcc929dX1;srpvid=231638b9da3d02a5;type=total;ucfs=1&#no_availability_msg

Hotel je fenomenalan, pristupačan, osoblje veoma uslužno i svi zapošljeni su jako mladi .
Posteljinu su nam menjali svakog dana, kupatilo takođe prečisto i sređeno, hotel je u nekom stilu gotike sa panoramskim liftom. Posebno bih pohvalila grejanje!

A pored svega nalazi se na odličnoj lokaciji. Odmah preko puta uz bukvalno dva koraka se nalazi vinarija- restoran, a sa duge strane jedna prelepa veoma jeftina autentučna Slovačka pekarica. Gde može za 1 euro da se pojede veliki kroasan sendvič…

Ulica koja vodi pravo na dole od hotela, izlazi na jedan od većih ako ne i najveći tržni centar u Bratislavi Eurovea.
Sa druge starane ulice u kojoj smo bile smeštene veoma laganim hodom ulaziti u čuveni stari deo grada.

Pa tako recimo ako planirate da obiđete Bratislavu na nekoliko sati, lagano za nekih sat, dva možete obići ceo stari grad . Na putu do starog grada u ulici koja se nalazila iza našeg hotela nalazi se Lidl , razne pivnice, restorani i zgrade sa raznim muralima .

1. BRATISLAVSKY HADR (Bratislvski Dvorac )


Prvo smo otišle prijateljica i ja da obiđemo Bratislavski dvorac. Koji se vidi još ulaskaom u stari grad zvano Stare Mesto. Dvorac se nalazi na strateški fenomenalnom mestu pa će vas tako dočekati pogled na dvorac iz 11. veka. Dvorac koji je podignut 82 metra iznad Dunava i pretrpeo je više izmena. Nakon velikog požara 1950.god. renoviran je u stilu Marije Terezije. U njemu su krunisani Austrougarski carevi.

Kako sam nastavila da se penjem ka dvorcu uz stepenice i kaldrmu već stičem utisak da sam u drugoj dimenziji .  Mala uličica na brdu sa kaldrmom, puna ribljih restorana, drveća čije je lišće već počelo da dobija žutu boju…

Dok sam sa jedne strane uživala u pogledu na reku Dunav, pravo ispred mene se sve više i više otkriva čuveni odvorac…
Konačno su se ukazale divne cik cak stepenice koje vode do ulaza u dvorac.

Popela sam se i ušla korz kapiju u prednji deo dvorišta dvorca, gde se nalazi spomenik vladara koji je najcenjniji u Slovačkoj. Svatopluka I, prvi moravski kralj koji je vladao od 870. do 894. god. Njegova konjička statua nalazi se u prednjem delu dvorišta Bratislavskog zamka.


Samo dvorište unutar dvorca nije nešto fascinantno, unutra se nalazi mini muzej i ulaz košta 8 eura, dok se iza zamaka nalazi fascinantn veliki vrt u stilu dvoraca iz Beča tj Austrougarske… Prelepo ! Tako da pripremite svoje fotoaparate i mobilne za fotkanje u ovom prelepom vrtu !
Sa njegovih bedema pruža se divan  pogled na Bratislavu i Dunav!

2. Neidentifikovani leteći objekat NLO !

Šalim se, u pitanju je restoran koji se nalazi na vrhu mosta odakle možete da vidite bukvlno celu Bratislavu i bukvalno za sve pare ! Koji se nalazi na sredini novog mosta SNP koji se vidi sa dvorca.

3. STARE MESTO (Stari grad,Old Town! )

Sutra dan smo pošle u obilazk našeg dela Bratislave gde smo bile smeštene i obilazak starog grada koji je epi centar dešavanja . Staro mesto je fenomenalno i prelpeo evo šta treba videti .

 

 

 

 

 

 

 

4.BON MANUFAKTUR

http://sdetmi.com/podujatia/detail/29768/bon-manufaktur–/

Mini fabrika slatkiša, nalazi se na samom ulazu starog grada. Slatkiši su naravno preuskusni,  može da se odgleda kako prave one takozvane svilene bombone, ali i probaju . Jednu kesicu od 100g može se kupiti za 2 do 3 eura, kao i mnoge druge slatkiše bombone, čokolade, lizalice…


Odmah preko puta te prelepe radnjice na uglu nalazi se statua posmatrača ili ti Čumil. (Radnik koji izlazi iz kanalizacije. Svaka statua nosi neku priču, dok se za ovu vezuju dve verzije. Kažu da je posmatrao žene ispod suknje a druga da ga je baš bilo briga za poso .

5.HLAVNE NAMESITI 

Pravo iz poslastičarnice ulazimo na glavni trg tj epi centar dešavanja!  Koji nosi naziv ,, Hlavne namesti ,, Gde se nalazi Maksimilijanova Fontana iz 1572. god.


Nasuprot fontane nalazi se gradska kuća iz XIV veka najstarija zgrada u gradu ! Sa zvoničkim tornjem koji kombinuje arhitektonske uticaje gotike i baroka. Zanimljivo za toranj je sat koji pokazuje mesečeve mene !

6.MAKSIMILIAN KAFE


Na tom trgu smo sele u kafiću koji ima stolove na spratu kafea odakle se pruža divan pogled na ceo trg Hlavne namesti.

Jaooo da moram da spomenem da je u celoj Bratislavi zabranjeno pušenje cigareta ! Čak i na trgovima ima velike crne piksle gde smete da zapalite cigaretu .  U restoranima i pabovima samo u bašti!  Što može da bude zeznuto ako recimo duva jak vetar i pada kiša kao što je bilo u mom slučaju pa bašte nisu radile . Po neka koja ima zatvorenu baštu ali …

7.MINI STARI AUTOBUS 

Koji se sada koriste kao bus tur, zanimljiva ponuda ako imate samo nekoliko sati za obilazak Bratislave. Njih možete takođe naći u starom gradu na trgu Hlavne namesti . Na ovom trgu takođe se nalaze interesantne statue za koje se vezuju razne priče …


Tu se nalazi čuveni Francuski vojnik nalakćen na klupi .
Za ovu statuu se takođe vezuje dve priče… Jedna ide ovako, 1805 god. Napoleon je bio u Bratislavi sa svojom vojskom. Vojnik zvani Hubert je trebalo da prođe Bratislavom, međutim on se zaljubio u neku devojku, ostao u Bratislavi i počeo da proizvodi penušavo belo vino. Što je danas ime za Slovačko najpoznatije penušavo belo vino. Koje je odlično pa preporučujem da ga propbate.  Vino koje je jako pitko, sa vaoma prijatnim mirisom i koje nije mnogo jako .

Druga priča koja se vezuje za statuu ovog vojnika je spomen na 300 francuskih konjanika koji su 1805. godine ušli u Bratislavu.


Druga interesantna statua na ovom trgu je Statuu Schöner Naci. Veseli šeširđija za kojeg se vezuj priča kako je bio zaljubljen u jednu ženu koju je čekao svakog dana i tako čekajući počeo je da pozdravlja sve prolaznike, a ženama da deli cveće.  Lokalni ugostitelji su ga zvali da dolazi svakog dana i da zabavlja prolaznika a za uzvret je od njih dobijao hranu .  Statuu je dobio kao simbol Slovačkog gostoprimstva .

8. UŽIVAJTE U SLOVAČKOJ KUHINJI I PIVU

Sa ovog mesta imate nekoliko manjih poprečnih uličica koje će vas odvesti u razne pivnice, restorane…
Moja preporuka za dobru autentučnu Slovačku kuhinju je restoran ,, Slovak Haus ,, Koja se nalazi u starom gradu u ulici Sedlarska .

Pored veoma ukusne hrane i ne baš ljubaznog osoblja, ovde mi se dopala bašta restorana koja ima grijelace i ćebad ! Pa možete da uživate u odličnom pogledu na prelepu zgradu univerzitetske bibliotke i prolaznike koji jure da se sklone od kiše ili turiste koji hrele u pivnice !

U ovoj ulici su još mnogi drugi domaći restorani, pivnice gde možete probati autentične recepte slovače kuhinje. Recimo u ovom restoranu sam jela ,,Bryndzové halušky,, i pila ,,Kozel,, Slovačko domaće pivo.

Za mene jednu račun je bio 10 eura. S tim da znate da su skoro u svakom restoranu uračunate cene napojnice za osoblje tj kelnere . Blizu niz ovu uličicu nalazi se Kozel pivnica sa veoma niskim cena sa ukusnom hranom !


Ah da umalo da zaboavim da spomenem Francuski kafić u sred Bratislave, Mondieu! Divan mali kafić koji imate na više lokacija po Bratislavi.

Ovoj u kojem smo mi bile nalazi se baš u starom gradu blizu Sedlrske ulice .  Kolače koje smo jele su preukusni. Svega 4,20 eura je koštalo ogromno parče Oreo crne torte.

Međutim usluga je veooooma loša! Kelner je jako neljubazan i bez potrebe nadmen! Désolée, ali idete na svoju odgovornost da čekate parče torte pola sata, račun isto , problem sa dozivanjem kelnera koji pritom nije ni malo ljubazan već je u fazonu šta sad hoćete !? Un point pour MONDIEU !

9.Hviezdoslavovo námestie

Ulica koja je sprega između narodnog pozorišta, šetališta i novog mosta SNP . Dakle tu je zgrada starog narodnog pozorišta gde možete čuti neku operu ili videti balet po ceni od 4 do 20 eura .


Divna fontana sa likom Hviezdoslavov, on je bio Slovački poeta, dramatičar, prevodilac .  Jedno kratko vreme bio je i član Čekoslovačog prlamenta . Fontana koja se nalazi preko puta starog narodnog pozorišta, a od koje se na gore nalazi divno šetalište sa fonatanama, mostićem i spomenicima…

A tu se nalazi i veliki bronzani spomenik Hans Christian Andersen, koji je bio Danski autor i pesnik. Poznat je po tome što je zabeležio priče svoje dece i čije se priče prevedene na više od 150 jezika . Na spomeniku se nalazi cvrčak koji mu šapuće na uvo .


Posle ovog spomenika izlazi se pravo na spomenik koji označava borbu proti kuge, posvećen Devici Mariji! Odmah iza tog spomenika je SNP most koji vas vodi do dvorca ili do stanica koje vas mogu odvesti do Beča, Krakova .


10. St. Martin’s, Panská ulica koja se nalazi odma iza ulice Hviezdoslavovo námestie, nalazi se katedrala ,, St. Martin’s ,, Kada dođete do nje shvatite da ide sve u krug, pravo od ove katedrale izlazite na Čumila radinka iz kanalizacije, dok se iza vas nalazi brdo do dvorca i most SNP…

11. TRŽNI CENTAR EUROVEA

Koji je prepun raznih radnji poznatim nam marki, raznih restorana od kineske do tradicionalne Slovačke kuhinje . Tržni centar je napravljen iz dva dela a razdvaja ih velika fontana na sredini.

Onda ulazite u drugi dao u kojem se nalazi bioskopska sala, kafići i igraonice za decu .  Iza tržnog centra se nalazi reka Dunav i veliki spomenik. Divan pogled sa terase tržnog centa, na reku Dunav , spomenik Milanu Ratislavu Štefniku iza kojeg se nalazi spomenik lavu, koji mu čuva leđa. Štefnik je bio značajna figura u borbi za Čekoslovačku nezavisnost .

U dvorištu tržnog centra takođe se nalazi novo modern Slovačko nacionalno pozorište, sa baletskom i operskom salom .


Ja sam recimo volela i ako je duvao jak vetar svakog jutra na terasi Eurove da popijem Starbucks i tako počnem dan. Ipak nemam tu časta da se svakog jutra budim uz Starbucks i pogled na reku .

Pa sam iskoristila ovu priliku kad mi se već pružila ,  inače i u samom tržnom centru se nalaze razne statue…

Ono što još morate obići u straom gradu je ,Michael’s Gate, zgrada Slovačke Filharmonije, Primates plac, , Grassalkovich Palace odnosno palate predsednika …

Michael’s Gate
Zgrada Slovačke Filharmonije
Primates plac
Dvorište Primates plac
Dvorište Primates plac
Dvorište Primates plac
Grassalkovich Palace

Iz Bratislava kod SNP mosta ima autobuska stanica gde možete naći autobuse do Beča, Krakova ili Budimpešte . Mi smo otišle do Beča za 10 eura po osobi i to je povratna karta !

Kako je bilo u Buču u jednom od mojih omiljenih evropskih gradova vidi ovde

Kao što vidite Bratislava ima mnogo toga da ponudi. Bogatu istoriju koju možete da doživite kroz veoma dobro očuvanu arhitekturu, fenomenalnu kuhuhinju, odlična vina i piva . Gostoljubive slovake, lepe muškare i još lepše žene!

Mislim da zaslužujete jedno ovakovo jesenje putovanje!

Čarls Bukowski je rekao: ,,Ako se desi nešto loše, piješ da zaboraviš; ako se desi nešto lepo, piješ da proslaviš; a ako se ništa ne dešava, piješ da bi se nešto dešavalo.”

A ja kažem : Ako se desi nešto ružno putuj da bi zaboravio, ako se desi nešto lepo putuj da proslaviš a ako se niša ne dešava putuj da bi se desilo !

Mada ni  Čarlsovo nije loš ! 

 

Bloger, putnik, fotograf i make up artist koji voli dobar ukus hrane,vina i kafe...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *