Da li ste znali da Pikasovo celo ime sadrži 23 reči !?

Da li ste znali da Pikasovo celo ima sadrži 23 reči?

Ali nije to jedino po čemu se ovaj Genije prepoznaje.

 Jedan je  od najpoznatijih i najznačanih umetnika XX veka čudesni i sa razlogom nazvanim genijem Pablo Pikaso! 

Ostavio je iza sebe preko 50 000 umetničkih dela, njegova umetnost se uvek nalazila ispred svega čak i ispred njegove porodice .

Pikaso,  je jedan od retkih umetnika koji je imao veliku čast  da slavu i bogatstvo uživa još za života. U svojoj 91 godinu imao je preko 80 godina karijere u umetnosti. Tako da  bi se moglo  reći da je stvarao ceo svoj život!

Na kanalu National Geographic možemo da pratimo seriju  GENIJE o ovom po svemu jedinstvenog i čuvenog umetnika !

Pikaso,  je bio čovek od promene, nestalan, često je menjao prijatelje , lokacije a i poznat je kao veliki ljubavnik. 

Evo nekih činjenica po kojima je još prepoznatljiv !

1.Pikasovo ime sadrži 23 reči ? 

Kršten je pod imenom Pablo Dijego Hose Fransisko de Paula Huan Nepomuseno Maria de los Remedios Sipriano de la Santisima Trinidad Martir Patrisio Slito Ruiz i Pikaso. Ime se odnosilo na porodične prijatelje i svece zaštitnike.

2. Pablo Pikaso je navodno mogao da crta pre nego što je jedva progovorio.

Več sa  13. godine prevazišao je  svog oca, koji je inače i bio nastavnika crtanja.

 3. Nije bio samo slikar.

Pikaso je eksperimentisao s različitim medijumima uključujući skulpture, keramiku i crtanjeDizajnirao scenografije i kostime za brojne balete. Prva njegova žena sa kojom ima jedno dete je bila balerina u jednoj od predstava za koju je dizajnirao . Inače ima troje dece i sva deca rođena su vanbračno. Pikaso je počeo da piše poeziju 1935. godine, a takođe je autor i dve predstave 1940-ih goidna. 

4. Više su ukrali slika Pikasu nego ijednom drugom umetniku .

Prema evidenciji od pre nekoliko godina, Pikaso ima 1.147 radova koji su ukradeni, nestali ili je sporno gde se nalaze, što je dva puta više nego bilo kom drugom umetniku, navodi su u registru izgubljenih umetničkih dela.

5. A da li je Pikaso ukrao Leonardovu  Monala Lizu !?

Zapravo nije, ali 1911. godine, kada je poznata slika Leonarda da Vinčija ukradena iz Luvra,( u predhodnom tekstu sam pisla o Leonadu da Vičiju ) policija je ispitivala Pikasovog prijatelja Gijoma Apolinera koji je osumnjičio Pikasa, pa ga je policija privela na ispitivanje. Obojica su kasnije oslobođeni.

6. Otvoreno se suprostavljao španskom diktatoru Francisku Franku .

Španski građanski rat je počeo u julu 1936.  Pikaso postaje  pristalica republikanaca, uskoro je završio seriju anti-Franko grafika i imao je tada  svoju prvu političku izjavu u životu, rekavši da je vojna kasta bilo guranje Španije u okean beznađa i smrti.  Naslikao je i Gerniku za Svetsku izložbu u Parizu 1937. godine. Inspirisan incidentom u kojem bombardovan grad Gernika tokom Španskog građanskog rata od strane nemačkih vazduhoplovnih snaga, Pikaso je prikazao ranjenog konja, obezglavljenog vojnika, ženu s umrlom bebom u rukama i druge slike rata. Ogromna slika, dugačka više od 7 metara, čekala je u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku za vreme Frankove vladavine. Konačno je vraćena Španiji 1981. godine i sada se nalazi u Nacionalnom muzeju i umetničkom centru kraljice Sofije u Madridu.

7. Postao je komunista u 62. godini.

Pablo Pikaso se pridružio francuskoj komunističkoj partiji 1944. godine, odmah nakon što je Parz oslobođen od Nemaca. U deceniji koja je usledila Pikaso je naslikao Masakr u Koreji, koji prikazuje američke vojnike kao futurističke vitezove koji napadaju trudne žene i decu. Takođe je skicirao crtež kao deo propalog pokušaja da spase grčkog komunistu Nikosa Belojanisa od streljanja, a čak je uradio i portret Jozefa Staljina.

8.Pikasova prva reč.

Prva reč koju je izgovorio bila je “piz”, skraćeno od “lapiz” što na španskom znači olovka !

Bloger, putnik, fotograf i make up artist koji voli dobar ukus hrane,vina i kafe...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *